A Microsoft visszavonja a hibás NT-javítást

Tóth Kristóf, 2003. február 4. 23:00
A szoftveróriás hétfőn bejelentette, hogy visszavonja azt a Windows NT 4.0 javítófoltot, amely a rendszer véletlenszerű összeomlását okozhatja.
A tavaly december 11-én kiadott javítófolt egy olyan biztonsági problémát hivatott kijavítani, amely lehetővé teszi a támadónak, hogy adminisztrátori jogokat szerezzen a Windows NT 4.0 rendszerre. A probléma a redmondi (Washington) központú szoftvercég szerint a WM_Timer Windows funkcióban található.

A rendszeradminisztrátorok azonban rejtélyes rendszerösszeomlásokra panaszkodtak a javítás feltelepítése óta, a Microsoft vizsgálata pedig megállapította, hogy valóban a javítófolt okozza a számítógépek véletlenszerű fagyásait. Az online levelezőlistákon olvasható jelentések szerint a probléma a javítófolt eltávolításával újból megszűnt.

A rejtélyes javítás emellett azonban még egy problémát felvetett. A Windows NT 4.0 Terminal Server használata esetén a Terminal Server Administrator azután is aktívnak jelezte az egyes felhasználókat, hogy azok a valóságban már felbontották a kapcsolatot a szerverrel. Ez a hiba szintén megoldódott a szóban forgó javítófolt rendszerről való eltávolításával.

A Microsoft legújabb közleménye szerint a társaság egyelőre még vizsgálja a jelenség pontos magyarázatát, de a későbbiekben kiad egy frissített javítófoltot. Az eredeti biztonsági rés egyébként a Windows NT 4.0 mellett a Windows 2000, illetve Windows XP operációs rendszereket is érinti, de a szoftveróriás szerint ezen megoldások esetében nincs probléma a korábban kiadott javítófoltokkal.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50