A görög OTE elbocsátásokat tervez a RomTelcomnál

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 5. 10:37
A görög OTE Telecoms, a RomTelcom többségi tulajdonosa a következő két év során mintegy kilencezer főt tervez elbocsátani a román távközlési vállalattól a költségek csökkentése érdekében.
Az OTE a múlt héten írta alá a megállapodást a román kormánnyal részesedésének 35 százalékról 54 százalékra történő növeléséről. A hosszas alkudozást követően létrejött megegyezés értelmében az OTE 243 millió dollárt fektet be a forgóeszközhiányban szenvedő vezetékes távközlési vállalatba. Az OTE további 145 millió dolláros forgóeszköz-feltöltést, valamint egy adósság-részvény cserét is végrehajt; 30,9 millió dollárért az OTE egy újabb 3,12 százalékos részvénypakettet is megvásárolhat.

Az OTE a költségek kordában tartásával kívánja nyereséges pályára terelni az alacsony forgóeszköz készletekkel rendelkező RomTelcomot. A RomTelcom már nyolcezer ötszáz főt bocsátott el az elmúlt évben.

A RomTelcom értékesítési árbevétele a várakozások szerint stagnál majd az elkövetkező két évben a vezetékes monopólium 2003 eleji megszűnésének és a díjtételek módosításának következtében.

Az OTE 40 százalékos EBITDA-kulcsot kíván elérni 2005-ig legnagyobb külföldi érdekeltségénél, a romániai vállalatnál. Tőkebefektetéseket 250-300 millió dollár értékben tervez az elkövetkező három évre.

A 2002 szeptemberéig tartó kilenc hónapban a RomTelcom 713 millió euró konszolidált eredményt és 22,8 százalékos EBITDA-kulcsot ért el.

Az OTE külföldi vezetékes távközlési érdekeltségei Albániától Szerbián, Románián és Örményországon keresztül egészen Jemenig terjednek. Mobilkommunikációs érdekeltségeket Albániában, Macedóniában, Romániában, Örményországban és Bulgáriában tudhat magáénak.

A külföldi beruházások életképességével kapcsolatos aggodalmak augusztus vége óta mintegy másfélmilliárd eurót faragtak le az OTE piaci tőkeértékéből. A jelenlegi tőzsdei árfolyam érték 5,67 milliárd euró.

Az OTE vezérigazgatója, Lefteris Antonakopoulos nemrégiben maga is megerősítette, hogy nem zárja ki egyes külföldi érdekeltségek felszámolásának a lehetőségét. Romániát azonban mindenképpen ígéretes piacnak tekinti, mivel a vezetékestelefon-ellátottság csak 18 százalékos, szemben a szomszédos országok 30 százalékos telítettségével.

A RomTelcomnál tervezett költségcsökkentés hírére a részvény 1,24 százalékkal, 11,40 euróra emelkedett az athéni tőzsdén.

Kulcsszavak: Romtelecom OTE +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50