Eladják a RomTelecom mobilszolgáltatóját, a Cosmoromot

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 6. 09:10
A RomTelecom román távközlési társaság a mobiltelefon szolgáltató leányvállalatának eladását vizsgálja - közölte a román gazdasági sajtó.
A Ziarul Financiar című román gazdasági napilap szerdai számában megszólaltatta a görög tulajdonos, az OTE társaság ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, hogy nem tervezik a RomTelecom százszázalékos tulajdonában lévő Cosmorom mobiltelefon-szolgáltató fejlesztését. - Több lehetőséget vizsgálunk, egyebek között a mobilszolgáltató eladását is - jelentette ki az ügyvezető igazgató a román lapnak.

Az igazgató szerint a Cosmorom 190 millió dollár adósságot halmozott fel, amit a társaság eladása sem fedezne. Az OTE már korábban, a tavalyi év első kilenc hónapi adatainak hivatalos bejelentésekor azt hangsúlyozta, hogy az anyavállalat rendkívül szerény eredményét - a 30 millió dollárnál kevesebb nyereséget - a Cosmorom fejlesztésének költségei magyarázzák.

A RomTelecom vezetői szerint legalább 150 millió dollár befektetés kellene ahhoz, hogy a Cosmorom nyereségessé válhasson. A Ziarul Financiar ugyanakkor gazdasági elemzőket idézett, akik szerint a román távközlési piac liberalizációja közepette ez nagy erőfeszítést követelne a társaságtól.

A román távközlési piacon a RomTelecom idén január elsejétől veszítette el a vezetékes telefon piacán addig megvolt monopóliumát. A liberalizációra válaszul az OTE már bejelentette, hogy a költségek alapos csökkentésével igyekszenek csökkenteni a RomTelecom esetleges piacvesztésének következményeit.

Az OTE vezérigazgatója már közölte, hogy az idén a RomTelecom alkalmazottainak közel egyharmadát, mintegy 9000 ezer főt készülnek elbocsátani. Ebbe az elképzelésbe pontosan belefér a Cosmorom eladásának terve, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a mobilszolgáltató jövőjét illetően az OTE vezetői eddig egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatokat tettek - írta a Ziarul Financiar.

A lap emlékeztetett arra, hogy tavaly az év végén a RomTelecom megbízott igazgatója még a Cosmorom fejlesztésében lévő nagy lehetőségekről beszélt. Optimizmusát azzal magyarázta, hogy Romániában a lakosságnak csupán 20-22 százaléka használ mobiltelefont, míg az EU tagállamaiban a piaci ellátottság eléri az 50-60 százalékot.

A román mobiltelefon-piacon összesen négy szolgáltató van jelen. Közülük a legnagyobb, az Orange Romania már jelezte, hogy nem érdekli a mindössze 50 ezer előfizetővel rendelkező Cosmorom megvétele. A Ziarul Financiar értesülései szerint a piac második legnagyobb szereplője, a Vodafone érdekeltségébe tartozó MobiFon nem zárkózna el egy esetleges átvétel elől.

Gazdasági elemzők nem tartják valószínűnek, hogy a román piacon még nem szereplő új vevő jelentkezne a Cosmoromra. Véleményük szerint a viszonylag szerénynek mondható mobiltelefon ellátottság Romániában gyakorlatilag a piac telítettségét jelenti a román lakosság nagy többségének igen alacsony jövedelme miatt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05