Váltás a PanTel élén

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 10. 06:59
Jan Mulder, a PanTel műszaki operatív ügyekben is illetékes vezérigazgató-helyettese lesz nagy valószínűséggel a cég vezetője, miután lemondott Törő Csaba, a PanTel vezérigazgatója - értesült az MTI szombaton.
Az Index internetes újság adta hírül Törő Csaba lemondását, amit hivatalosan ugyan nem erősítették meg a vállalat részéről, ám az MTI úgy tudja, minderről február második felében sajtótájékoztatót tart a társaság. A lemondás hátterében vélhetően az áll, hogy a vezérigazgató, illetve a holland többségi tulajdonos, a KPN nem értett egyet a PanTel további növekedését illetően.

A lemondással kapcsolatos hírt a távközlési piacon az teszi érdekessé, hogy nemrégiben a másik legnagyobb alternatív szolgáltatót, a Vivendit megvásárolta az amerikai AIG Global Investment és a brit GMT Communications Partners alapkezelő alkotta konzorcium.

A magyar távközlési piac több mint egy éve bekövetkezett liberalizációja után többször, például az Informatikai és Hírközlési Minisztérium részéről is felvetődött, hogy a lakossági és más felhasználók számára csak a konszolidáció, tehát a Matávval szemben egy tőkeerős társaság, akár összeolvadással, felvásárlással való kialakulása hozhat előnyöket.

Az MTI információi szerint a PanTel élén történő váltás megerősíti azt, hogy a magyar leányvállalat csak értékén eladó. Az üzleti telekommunikációs szolgáltatást végző PanTel Távközlési Rt. alaptőkéje mintegy 30 milliárd forint. Fő tulajdonosa a holland KPN, amely a vállalatban 75,2 százalékos részesedéssel rendelkezik. A holland cég még 2001-ben bejelentette, hogy értékesíteni kívánja részesedését, de ez azóta sem történt meg.

Horváth Pál, a PanTel Rt. korábbi vezérigazgatója 2002. február 15-ei hatállyal távozott tisztségéből, őt váltotta a cég élén Törő Csaba, az addigi operatív vezérigazgató. Horváth Pál a PanTel 1998. évi alapítása óta vezette a társaságot.

A PanTel egyelőre nem tette közzé tavalyi gazdálkodási eredményeit. Még 2002 elején Törő Csaba úgy nyilatkozott, hogy 2001-es 11 milliárd forintos árbevételük 80 százalékos növekedésére számítanak 2002-ben, amely így elérheti a 24 milliárd forintot. A PanTel 2001-ben 226 százalékkal növelte árbevételét, amelynek 10 százaléka származik külföldi piacokról.

A PanTel több mint 20 milliárd forint bankkölcsönt kapott 2001-ben, s ez a pénz - a korábbi vezetés szerint - elegendő arra, hogy a társaság a következő négy-öt évben problémák nélkül gazdálkodhasson, fejleszthessen, illetve beruházásokat és akvizíciókat hajtson végre.

A cég tavaly szeptemberben jelentette be, hogy megvásárolta a Novacomot, amely 2001. első háromnegyed évében 1,619 milliárd forint összesített árbevételt ért el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50