IHM: magyar nyelvű kábeltévécsomag, jelentős internetes kedvezmények

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 25. 17:42
Magyar nyelvű televíziócsatornákat tartalmazó kábeltévécsomag bevezetését kezdeményezi az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM). Kovács Kálmán, a tárca vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a kedvezményes díjszabású csomagok egyrészt a kis jövedelműeket segítenék a magyar nyelvű tévéadásokhoz való hozzáférésben, másrészt a magyar nyelv védelmét szolgálnák az európai uniós csatlakozást követően. A miniszter elmondta, a közeljövőben jelentős kedvezmények várhatók az internetszolgáltatásoknál is.
A miniszter jelezte, hogy a "magyar csomag" bevezetéséről szerdán egyeztet Rajkai Lászlóval, a Magyar Kábeltelevíziós Hálózatok Szövetségének elnökével és Kéry Ferenccel, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség vezetőjével.

Kovács Kálmán a tárgyalások előtt nem kívánt részletekbe bocsátkozni az IHM elképzeléseiről, csak annyit közölt, hogy ha a csomagról nem születik megállapodás a felek között, akkor a médiatörvény módosítását javasolja majd. Hozzáfűzte, hogy jó tárgyalási alap lehet a kábeltévé-szolgáltatók Egyetemes Távközlési Alapba való befizetési kötelezettsége, amelyet a tárca hajlandó mérsékelni, amennyiben a cégek bevezetik a magyar csomagot.

A miniszter szerint a magyar nyelvű adásokhoz a jelenlegi legkedvezőbb díjszabáshoz hasonló ár ellenében lehet majd hozzáférni az egész országban, reményei szerint már az idén.

Újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy a közeljövőben jelentős kedvezmények várhatók az internetszolgáltatásoknál is. Kovács Kálmán erről sem kívánt részleteket elárulni, csupán annyit, hogy akár már 48 órán belül több olyan intézkedés is születhet, amely a verseny megindulását, ezzel pedig az internet terjedését szolgálhatja.

A miniszter jelezte, hogy az IHM ez évi kiemelt feladatai közé tartozik a hírközlési törvény módosításának előkészítése, valamint az e-Magyarország pontok kiépítése - a hírközlés szabályozásának változtatásáról a parlament az ősszel tárgyal - közölte a miniszter.

Az e-Magyarország pontokról elmondta: a tárca tervei szerint 2004. május 1-jéig az ország 2004 településén olyan irodák nyílnak, ahol az érdeklődők interneten szerezhetnek információkat pályázatokról, munkavállalási lehetőségekről.

A tájékoztatón kiosztott anyag szerint a kormányzat az idén 9 milliárd forintot szán a szélessávú internet elterjedésének támogatására, 3,5 milliárd forintot lakossági internetcsomagokra és 2,5 milliárd forintot az e-gazdaságra.

A digitális tartalom fejlesztésre, oktatásra az idén 2,4 milliárd forint, távoktatásra, távmunkára 1,9 milliárd forint, kutatás és fejlesztésre, ösztöndíjakra, valamint az EU hatodik keretprogramjára 1,5 milliárd forint jut.

A közháló, közösségi elérésekre 4,4 milliárd forintot, az elektronikus közigazgatás fejlesztésére 1,4 milliárd forintot, az esélyegyenlőség megteremtésére pedig 2,1 milliárd forintot fordítanak az év végéig.

A háztartások Internet- és számítógép-ellátását a kormány 30 milliárd forinttal segíti, az eGeneráció programra 1,5 milliárd forint jut.

Kovács Kálmán megjegyezte, hogy ezek az összegek nemcsak az informatikai tárca költségvetését képezik, a támogatásokhoz egyrészt pályázati úton, másrészt adókedvezmények formájában lehet majd hozzáférni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50