Az EU hálózatbiztonsági hivatal létrehozását javasolja

Tudásközpont a hálózatok biztonságáért

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 12. 11:42
Az Európai Bizottság hétfőn javaslatot tett egy hálózatbiztonsági hivatal létrehozására, amelynek kulcsszerepet szán az európai számítógépes hálózatok biztonságosságának javításában.
Brüsszeli elképzelések szerint az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal olyan tudásközpontként működne, amelynek segítségét a tagországok és az uniós intézmények is igénybe vehetnék az informatikai biztonsággal kapcsolatos problémáik megoldásában.

Erkki Liikanen, a bizottság ipari és információs társadalommal kapcsolatos kérdésekért felelős tagja a javaslatot ismertetve felhívta a figyelmet arra, hogy az unióban jelenleg a vállalatok 90 százaléka kapcsolódik a világhálóhoz, és a többségük saját internetes honlapot is fenntart.

Az európai háztartásoknak jelenleg körülbelül a 40 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal. A különféle állami szervek folyamatosan bővítik az elektronikus közigazgatás hatókörét, és egyre inkább számítógépes, illetve távközlési hálózatokkal irányítanak olyan létfontosságú infrastrukturális rendszereket, mint az áram- és vízellátás vagy a tömegközlekedés.

A hálózatok biztonsága elsőrendű fontosságú kérdéssé vált, különösen az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások fényében - mondta Liikanen, emlékeztetve arra, hogy a bizottság már néhány hónappal ezelőtt közzétette a hálózatbiztonsággal foglalkozó első közleményét.

A biztos szerint a nagy sávszélességű hálózati kapcsolatok terjedése növeli a rendszerek sebezhetőségét, és megsokszorozza az informatikai támadások kockázatait, már csak azért is, mert az ilyen kapcsolatok folyamatosan működtethetők. A bizottság által javasolt meghatározás szerint a hálózati és információs biztonság alatt a hálózatoknak vagy információs rendszereknek az a tulajdonsága értendő, hogy adott megbízhatósági szinten képesek ellenállni olyan véletlenszerű eseményeknek vagy rosszindulatú beavatkozásoknak, amelyek károsíthatják az adatok, illetve a hálózat rendelkezésre állását, hitelességét, integritását és titkosíthatóságát.

Az EU-tagországok jelenleg is igyekeznek ugyan különféle eszközökkel javítani a hálózatok biztonságát, de elég nagy eltérések vannak köztük abból a szempontból, hogy milyen messzire jutottak e téren, illetve milyen módszereket alkalmaznak. "Noha a biztonsággal kapcsolatos problémák nem maradnak meg az egyes országok határain belül, a tagállamok között jelenleg nincs rendszeres együttműködés e téren, és nem létezik olyan mechanizmus, amellyel hatékonyan lehetne válaszolni a biztonsági fenyegetésekre" - indokolta Liikanen a javasolt intézmény létrehozását.

A javaslat szerint a hivatal költségvetése öt évre 24 millió euró lenne, ami tíz új tagország 2004-ben esedékes csatlakozásával 9 millióval nőne. A forrásokat a közösségi költségvetés adná, de az intézmény finanszírozásához a tevékenységébe bekapcsolódó harmadik országok is hozzájárulhatnának.

A hivatal majdani székhelyével kapcsolatban a bizottság egyelőre csak annyit kíván hangsúlyozni, hogy annak technológiai szempontból alkalmasnak kell lennie egy ilyen intézmény befogadására, vagyis rendelkeznie kell a lehető legkorszerűbb hálózati és távközlési infrastruktúrával. A helyszínre vonatkozó döntést legkésőbb a javasolt rendelet elfogadása után hat hónappal meg kellene hozni - mondta Liikanen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09