Újabb panasz Brüsszelben a Microsoft ellen

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 12. 08:02
Informatikai cégek egy csoportja újabb panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál a Microsoft amerikai konszern ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy visszaél piaci fölényével.
A Computer and Communications Industry (CCIA) nevű szövetségbe tömörült vállalatok, köztük a Sun Microsystems, az AOL Time Warner, az Oracle és a Nokia képviseletében a CCIA elnöke kedden közölte, hogy január 31-én kezdeményezték a vizsgálat megindítását.

A szövetség panasza a Microsoft személyi számítógépeken használt operációs rendszerének legutóbbi változatával, a Windows XP-vel kapcsolatos. A redmondi cég egyeduralkodó az ilyen rendszerek piacán, és a CCIA szerint a Windows XP-be is azért épített be bizonyos szolgáltatásokat, hogy tartósítsa ezt a helyzetét és kiszorítsa versenytársait a piac kapcsolódó területeiről.

A brüsszeli bizottság versenypolitikai ügyekért felelős tagjának szóvivője közölte, hogy megkapták a panaszt, amelyet alaposan meg fognak vizsgálni.

Hasonló ügyekben a bizottság már évek óta vizsgálódik a Microsoft ellen. Először 2000-ben fogalmazta meg kifogásait, annak a gyanúnak az alapján, hogy az amerikai cég a személyi számítógépeken használt operációs rendszerek piacán szerzett uralkodó pozícióját a versenyszabályokba ütköző módszerekkel akarja kiterjeszteni az alacsonyabb teljesítményű szerverekére. Ezek zömmel olyan olcsóbb rendszerek, amelyeket fájl-, nyomtató- vagy webkiszolgálóként használnak kisebb vagy közepes hálózatokon.

Brüsszelben azt is szabályellenesnek tartják, hogy a Microsoft - gyakorlatilag eltávolíthatatlanul - beépítette Windows 2000 operációs rendszerébe Media Player nevű szoftverét, amely hang- és videofájlok letöltés nélküli hallgatására, illetve nézésére szolgál. A Windows-sorozat legutóbbi változatát, az XP-t azonban eddig nem vizsgálták ebből a szempontból.

A szóvivő szerint a három éve indult vizsgálatok előrehaladott szakaszban vannak, s a bizottság azt reméli, hogy még az év első felében le is zárulnak. A CCIA által most benyújtott panaszt pedig különálló ügyként kezelik majd.

Kulcsszavak: jog Microsoft Windows XP EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09