Notebook-piaci háború vagy vámcsalás?

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. február 14. 06:53
A Portocom sajtóközleménye szerint egy ellenérdekű notebook-forgalmazó ármánykodása, a Népszabadság értesülései szerint egy off-shore cégen keresztül szerzett hamis számlák alapján lefolytatott vámkezelések állnak a Portocom-vezetők letartóztatásának hátterében.
Egy tajvani vállalat magyarországi képviseletének feljelentése alapján a Portocom Rt. három vezetője ellen évek óta VPOP vizsgálat folyik, egy notebook-alkatrész vásárlási tranzakció miatt. A feljelentés szerint, olyan beszállító vállalattól vásároltak noteszgép-alkatrészeket, amely beszállító csökkentett értéken vámkezeltette azokat. A Portocom Rt. megvádolt dolgozói semmilyen formában nem kötődnek a beszállító vállalathoz. Nem dolgoztak neki, és semmiféle tisztséget sem töltöttek be ott - adta hírül a Portocom Rt. sajtóközleményben. A VPOP a feljelentést követően hivatalból vizsgálatot rendelt el, amely immáron három éve folyik Portocom Rt. munkatársai ellen. A három év alatt többször megismételt vizsgálatok a mai napig nem tártak fel szabálytalanságot a részvénytársaság gazdálkodásával kapcsolatban, ezzel szemben az ügyészség jogosulatlanul igénybe vett vámkedvezmények gyanúja miatt vizsgálatot indított, és elrendelte a tranzakció kapcsán érintettek őrizetbe vételét.

Meggyőződésünk - írja a közlemény -, hogy az ügy hátterében a minőségi notebook-piacon kialakult háború áll, ahol egy jóval gyengébb piaci pozíciókkal rendelkező vállalat ilyen eszközzel próbál meg nagyobb piaci pozícióhoz jutni. Mivel a Portocom nem érintett az ügyben, a vizsgálat a vállalat napi működését nem befolyásolja. Tudvalévő, hogy a Portocom Rt. immáron hatodik éve meghatározó tényező a hazai számítástechnikai piacon, és mint ilyen az egyetlen magyar fejlesztésű noteszgépeket előállító cég a multinacionális vállalatok mellett.

A Népszabadság értesülései szerint a Portocom 1998 óta egy off-shore cég nevében vámkezelteti a külföldről behozott áruját. Erre a VPOP szerint a napokban derült fény, miután megérkezett a holland hatóságoktól kért jogsegélyre a válasz. E szerint a holland eladó nem ismeri azt az Ausztriában bejegyzett off-shore céget, amely a tőle vásárolt árut magyarországi forgalom számára vámkezeltette. A holland cég illetékesei állítólag csak a magyarországi Portocom Rt.-vel álltak kapcsolatban. Név szerint is megnevezték azokat, akikkel magyar vámőrség által vizsgált üzletekről tárgyaltak. Valamennyien a Portocom vezetőit.

"Az árut tehát a Portocom rendelte meg Hollandiából, de nem a saját, hanem az osztrák off shore cég nevében." - írja a Népszabadság. "E cég képviseletében több fantomvállalkozás végezte el az egyes szállítmányok vámkezelését, hamis számlák felhasználásával, az áruk valós vételára negyedének megfelelő áron. Később a vámügyintéző cégeket külföldieknek eladták."

A Népszabadság úgy tudja, a vámnyomozók perdöntőnek mondható dokumentumokat foglaltak le a Portocom Rt.-nél, valamint a gyanúsítottaknál tartott házkutatásokon, amely iratok egyértelműen igazolják a gyanúsításban megfogalmazottakat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09