Kovács Kálmán Kecskeméten - informatikai programok

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 14. 09:27
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter avatta fel csütörtökön Kecskeméten az Információs Társadalom (IT) Kht. első irodáját, amely a szaktárca regionális szervezeteként is működik majd.
A miniszter közölte: a kecskemétit két héten belül további hat iroda követi, Nagykanizsán, Veszprémben, Pécsváradon, Hajdúszoboszlón, Egerben és Pilisvörösváron. Kovács Kálmán rámutatott: a fenti települések jól érzékeltetik, hogy az informatikai elérhetőség szempontjából nem szükséges egy helyen lenni a régióközpontnak és a tárca regionális szervezetének, hiszen a világhálón keresztül az információk mindenhová eljuttathatók.

A miniszter elmondta, a regionális irodák képezik majd a gerincét annak a nagy ívű, széles körű összeköttetést lehetővé tevő hálózati rendszernek, amelynek megvalósítása szerepel a minisztérium tervei között. Kifejtette: a regionális irodákhoz első lépcsőben a már működő teleházak kapcsolódnak, majd az úgynevezett eMagyarország pontok.

- Európai uniós csatlakozásunk időpontjáig, 2004. május 10-ig az ország 2004 településén nyílnak ilyen pontok, azaz az olyan közösségi hozzáférési helyek, ahol az érdeklődők széles köre szerezhet információkat interneten keresztül az uniós tagságról, pályázati vagy munkavállalási lehetőségekről.

Kovács Kálmán szólt arról is, hogy a regionális irodák nemcsak a minisztérium stratégiai elképzeléseivel, programjaival, pályázati lehetőségeivel kapcsolatos információkat fogadják és közvetítik az érdeklődőknek. Ezek közül kiemelte az ügyfélszolgálati munkát, amelynek a felvilágosításon túl szerves része a pályázatok elkészítéséhez, az adatlapok kitöltéséhez nyújtandó segítség.

Az informatikai tárca vezetője az irodaátadás kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: "a kormány a modernizálás fókuszába állította az információs társadalomra való felkészülést".

- Annak érdekében, hogy az informatikából, a tudásgazdagságból senki ne maradjon ki, több program indult. Ezek egyike, hogy a munkáltatók személyi jövedelem adó mentesen vásárolhatnak számítógépet munkavállalóik részére, otthoni használatra - részletezte a miniszter. Hozzátette:a gyermekes szülők 60 ezer forint adókedvezmény mellett vehetnek számítógépet, a korlátozás nélküli, gyors, azaz a széles sávú internetes hozzáférés beruházásainak felére pedig ugyancsak adókedvezmény vehető igénybe. Leszögezte: a kormány ahhoz ad segítséget, hogy előreláthatóan mintegy 5-600 ezer új internetező jelenjen meg a piacon, de az internethasználat díjára vonatkozóan nincs szó központi árszabályozásról.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter hangsúlyozta: az internetezés költségeinek 25-30-40 százalékos csökkentését a nagyobb telefontársaságok, internetes szolgáltatók határozták el, saját jól felfogott érdekükben, a potenciálisan növekvő piac kihasználására. Kovács Kálmán végezetül elmondta: tudomása szerint több szolgáltató a jövő héten jelenti be, hogy milyen konstrukciókat, megoldásokat tervez az internethasználat díjainak mérséklésére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50