Kibővíti PowerPC licenszprogramját az IBM

Tóth Kristóf, 2003. február 17. 22:27
Az IBM Microelectronics a napokban bejelentette, hogy kibővíti PowerPC processzorokhoz kapcsolódó licenszprogramját, a megoldást így a jövőben a különféle rendszerchipekben is alkalmazhatják az egyes gyártók.
Az IBM szóvivője szerint a PowerPC processzormagok licenszjogai ezidáig csak szigorú feltételek mellett voltak megvásárolhatók, és a társaság ezt a lehetőséget is csak néhány cég számára biztosította. "Egy olyan programot indítunk, amellyel jelentősen kibővítjük a PowerPC technológia licenszelési lehetőségeit" - mondta a szóvivő.

Az új licenszstratégia keretében az IBM összes PowerPC processzormagja, így a csúcskategóriás PowerPC 440GX is elérhető lesz a külső társaságoknak, de licenszelhető a platform részét képező CoreConnect busz-architektúra, a memóriavezérlő, a PCI híd, és a többi kapcsolódó megoldás is.

Az IBM a program keretében összefogott a Synopsys Inc., és a Cadence Design Systems Inc. társaságokkal, amelyek tervezőeszközöket, valamint különféle szolgáltatásokat fognak biztosítani azon cégeknek, amelyek SoC (System-on-Chip - Rendszerchip) megoldásokat kívánnak építeni a PowerPC mag köré.

Az IBM azt reméli, a PowerPC-alapú rendszerchipek jövőbeli gyártói a társaságtól fogják megrendelni a kifejlesztett egyedi chipek legyártását is, de ez természetesen nem feltétel a licenszjogok megszerzéséhez. "A nyílt PowerPC licenszprogram keretében kifejlesztett megoldások az IBM chipgyárai mellett a világ összes nagyobb szerződéses chipgyártójánál is készülhetnek majd" - tette hozzá a szóvivő. Mindez jelentősen növeli a leendő partnerek szabadságát.

Kulcsszavak: IBM processzor +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50