Regionális Információs Nap - EU kutatási keretprogram

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 18. 09:42
A most induló 6. Kutatási, Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogram az EU tagországaival azonos jogokat kínál a tagjelölt országoknak, így a magyar kutatóknak és mérnököknek is - hangoztatta Zsigmond Attila, a Brüsszelben működő HunOr Iroda (Magyar EU Kutatás-Fejlesztési Kapcsolattartó Iroda) vezetője a Regionális Információs Napon hétfőn Pécsett.
Zsigmond Attila elmondta, 1999 óta működik a brüsszeli iroda, s mára integrálódott az EU-rendszerébe. Elsődleges feladata a magyar kutatásokat segítő brüsszeli források bevonása, az információk továbbítása, gyűjtése, valamint a kutatói közösségek képviselete a program-bizottságok ülésein.

Kitért arra is, hogy a 6. Keretprogram több új vonást tartalmaz. A kiemelt célok között szerepel az Egységes Európai Kutatási Régió megteremtése, a nemzeti kutatási, fejlesztési programok összehangolása az úgynevezett kiegészítő projektekkel. Ennek megvalósulásával az évtized végére Európa a világ legversenyképesebb térségévé válhat.

Zsigmond Attila hangsúlyozta: a nemzetközi K+F együttműködés nagyban segíti a magyar tudásalapú gazdaság kiépülését, kiegészíti a hazai programokat, s már a tagállami státus elnyerése előtt lehetővé teszi a kutató-közösségeknek, az innovatív vállalkozásoknak az integrációt. Az EU 6. Keretprogramban prioritást élveznek az információs társadalommal, a kis- és középvállalkozásokkal, a globális változásokkal, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kutatások.

Kulcsszavak: kutatás EU tudomány trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09