Leállítja 130 nm-es programját a SiS

Tóth Kristóf, 2003. február 18. 20:42
A tajvani chipsetgyártó a jövőben kizárólag a chipkészletek fejlesztésére, és a minél jobb piaci szereplésre kíván koncentrálni, a gyártás feladatát pedig szerződéses chipgyártó partnerére, a UMC-re bízza.
Jelentős átalakulás vette kezdetét a társaságnál az elmúlt hónapban, amikor a világ második legnagyobb szerződéses chipgyártójaként ismert tajvani United Microelectronics Corp. (UMC) 30 százalékos részesedést szerzett a cégben. A lépésre egy korábbi jogsértési vita lezárásaként került sor.

Mint John Hsuan, a társaság elnöke bejelentette, a Silicon Integrated Systems (SiS) leállít minden olyan kutatási és fejlesztési programot, amely a 130 nm-es csíkszélességű, illetve újabb gyártástechnológiákhoz kapcsolódik. A társaság a jövőben szerződéses chipgyártóktól fogja megrendelni a chipeket.

A SiS 2002 első negyedévében kezdte meg a 130 nm-es technológia tesztelését, és az eredeti terv szerint az év második felében meg is kellett volna jelenniük az első 130 nm-es grafikus chipeknek. Ez a terv azonban kútba esett, amikor a társaság szabadalomsértési vitába bonyolódott a UMC-vel.

Most, hogy a két cég összefogott, és a SiS élére (is) a UMC vezetője került, a chipsetgyártó nem fejleszti tovább gyártástechnológiáit, hanem a chipkészletek fejlesztésére összpontosít. A SiS chipgyára egyelőre tovább folytatja a chipkészletek és grafikus chipek előállítását a jelenleg alkalmazott 150 nm-es csíkszélességgel.

A SiS chipgyárának sorsáról kérdezve Hsuan elmondta, hogy a létesítmény a jövőben a UMC gyárainak sorában fo lépni. Hsuan vezetésével a SiS az idei évben nem a piaci részesedés növelésére, hanem a fejlett, nagyobb nyereséggel értékesíthető megoldások gyártására fog koncentrálni a nyereséges működés érdekében.

Kulcsszavak: chipkészlet SiS +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50