eVilág: pályázati eredmények

Magyarország kiléptetése a digitális térbe

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. február 20. 08:21
Sajtótájékoztatón ismertette ma délelőtt Csepeli György, az IHM politikai államtitkára a tavaly meghirdetett eVilág - digitális tartalom és kultúra pályázat eredményeit, és jelezte, hogy az idén is lesz folytatás, a tárca 2003-ban két milliárd forintot szán azon törekvések támogatására, amelyek elősegítik Magyarország kiléptetését a digitális térbe.
A pályázat győzteseinek listája letölthető az IHM megfelelő weboldaláról  kiindulva. Az öt alprogrammal és egymilliárd forintos keretösszeggel kiírt pályázat céljai között szerepelt nemzeti kulturális értékeink megörökítésének, az elektronikus világban történő megjelenítésének elősegítése, a határon túli magyarság kulturális támogatása, valamint a hazai nemzeti kisebbségek kultúramegőrzésének elősegítése az EU integráció jegyében. Dr. Csepeli György a témaköröket négy fő tartalmi területre osztotta: digitális emlékezet, digitális kultúra, digitális identitás, és valami plusz az életminőséghez, amely utóbbi elsősorban a hátrányos helyzetűek esélyegyenlőségének javítását, jobb életminőséget jelent.

A 2002. októberében elindított pályázaton összesen 122 pályázó nyert támogatást, igaz, négyszer többen pályáztak, köztük sokan olyanok, akik most csak forráshiány miatt nem jutottak támogatáshoz, szándékuk, céljuk ugyanakkor méltányolandó. Nekik is üzente a sajtótájékoztatóról az államtitkár, hogy már márciusban megkezdődnek a 2003-as e-Világ pályázat elkőkészületei, s ennek keretében előreláthatólag a tavaly meghirdetett összeg dupláját fordítja a tárca az arra érdemes munkák támogatására. Csepeli György úgy vélte, hogy a hátrány behozására sem egy, sem két esztendő nem elegendő, de ha megadatik, hogy ez a kormány kitöltheti négy éves ciklusát, s esetleg a folytatásra is lesz alkalom, akkor 6-7-8 év távlatában ezek a programok bizonyosan átalakítják Magyarország képét a digitális térben, és ennek nyomán más lesz maga az ország is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50