Motorola: Tovább csökkenhet a mobilok ára

Tóth Kristóf, 2003. február 21. 12:38
A mobiltelefon-gyártó Motorola Inc. úgy véli, a rendkívül kiélezett konkurenciaharc az idei évben még lejjebb szorítja a mobilok árát.
Mint az amerikai társaság vezetői a napokban megrendezett 3GSM mobilkommunikációs konferencián elmondták, a harmadik generációs mobiltelefonok vártnál jóval lassabb térhódítása, illetve a kínai piacon uralkodó igen kiélezett versenyhelyzet arra kényszeríti a gyártókat, hogy tovább mérsékeljék készülékeik árát.

Az elektronikai óriás Motorola, amely a finn Nokia mögött a világ második legnagyobb mobilgyártója, az elmúlt időben képtelen volt nyereségessé tenni mobiltelefon üzletágát, szerette volna megállítani a mobilok átlagos árának csökkenését, de minden jel arra utal, hogy a készülékek átlagára 2003-ban további 4-5 dollárt esik vissza.

A Motorola mobiltelefonjainak átlagos ára tavaly 144 dollár volt, amely mintegy 4 dollárral alacsonyabb a 2001-es árszintnél. Ez a kiéleződő konkurenciaharcnak, valamint a piac telítődésének tudható be. A Motorola - közvetlen riválisaihoz hasonlóan - elsősorban az agresszívan feltörő ázsiai gyártók támadását érezhette 2002-ben. Ezen cégek közül elsősorban a Samsung térhódítása volt jelentős, de az LG Electronics, és a Matsushita (Panasonic) is számottevően növelte piaci részesedését.

Tom Lynch, a Motorola mobilrészlegének igazgatója úgy véli, a meghódítható új piacokon elsősorban az alsó kategóriás, olcsó mobiltelefonok lesznek sikeresek. Éppen ezért várhatóan egy új szegmens alakul ki az alsó árkategóriában, amelyet a korábbiaknál olcsóbb, alapszintű készülékek foglalnak majd el.

A cannes-i (Franciaország) 3GSM konferencián szóba került az is, hogy a Motorola a közeljövőben várhatóan megállapodást köt a mobilpiacon új szereplőnek számító szoftveróriás Microsofttal. A megállapodás értelmében a Linux/Java-alapú intelligens mobiltelefonok mellett a Smartphone operációs rendszerre épülő készülékek is megjelenhetnének a Motorola termékpalettáján.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50