Jó negyedéves eredmény, de bizonytalan kilátás a Hewlett-Packardnál

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 27. 10:05
A számítógépeket, számítástechnikai perifériákat és digitális elektronikai eszközöket gyártó Hewlett-Packard Co. a szakértői várakozások felső tartományába eső negyedéves eredményről számolt be. Az értékesítési árbevétel azonban elmaradt a Wall Street által várt szinttől. Az eredmény javulása a költségcsökkentési programnak és a vállalati számítástechnikai megoldások üzletág működési veszteségében bekövetkezett csökkenésnek köszönhető.
Az IBM után a második legnagyobb számítógép gyártó rangjáért a Dell Computerrel folyamatos küzdelmet vívó HP megerősítette a külső szakértőknek a folyó, második negyedévre vonatkozó 27 centes egy részvényre eső rendkívül tételektől megtisztított nyereség-előrejelzést.

Az első pénzügyi évben a HP 17,9 milliárd dollár értékesítési árbevétel ért el, egy százalékkal alacsonyabbat mint az előző év azonos periódusában. Az elemződi várakozások átlaga a Thomson First Call felmérése alapján 18,48 milliárd dollár volt. Az előző évben az időközben felvásárolt Compaq forgalmát leszámítva 11,4 milliárd dollár árbevételt ért el a HP. A Compaq eredményével együtt ez 19,6 milliárd lett volna.

A belföldi piacon a számítógépek értékesítése elmaradt a várt szinttől. Ennek ellentételezéséhez kevésnek bizonyult az európai piacon elért növekedés.

A személyi számítógép üzletág a tervezettnél előbb tért vissza a nyereséges tartományba. A részleg 33 millió dollár működési eredményt ért el a negyedik negyedévi 68 millió dollár veszteség után. A befektetők szoros figyelemmel követik a HP személyi számítógép üzletágának az eredményességét.

Az előrejelzéseket meglehetősen ködössé teszi a vállalati informatikai kiadások alakulásáról szóló prognózisok széles szórása. Ezek ugyanis ötszázalékos visszaeséstől hatszázalékos növekedésig mindent elképzelhetőnek tartanak. Ennek megfelelően a HP a második negyedévben legfeljebb az elsővel megegyező, vagy annál valamivel kevesebb értékesítési árbevételt vár.

Az Egyesült Államokban, a vállalati informatikai beruházások visszaesése miatt a negyedik negyedévhez képest hét százalékkal alacsonyabb forgalmat bonyolított a HP. A személyi számítástechnikai eszközök esetében pedig a forgalom két százalékkal 5,1 milliárd dollárra emelkedett.

A nettó nyereség 721 millió dollár, részvényenként 24 cent lett az első, január 31-én zárt pénzügyi negyedévben. Az előző évi bázisperiódus nettó nyeresége a Compaq adatai nélkül 484 millió dollár, részvényenként 25 cent. A két egység összesített elméleti nyeresége a bázis időszakban 16 cent részvényenként.

Egyszeri rendkívüli tételek hatásától megtisztítva a HP első negyedévi nyeresége 877 millió dollár, részvényenként 26 cent. Ennek éves bázisa a Compaq adatainak beszámításával 23 cent. A Thomson First Call által megkérdezett szakértők átlagosan 28 centes egy részvényre eső nyereséget vártak 26 és 30 cent közötti szórással.

A bejelentést követően a HP részvénye a tőzsdén kívül Instinet elektronikus kereskedelemben 17,35 dollárra esett a Wall Street zárásakor tartott, 2,37 százalékos napi árfolyam-emelkedést tartalmazó 18,17 dollárról. A befektetők az árfolyam lenyomásával a vártnál alacsonyabb értékesítési árbevételt, illetve az idei évre vonatkozó, lényeges javulást nem ígérő előrejelzést "jutalmazták".

Kulcsszavak: +céginfo HP HPQ

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05