Mobloggolás

A bloggerek most útra kelhetnek

, 2003. március 2. 17:33
A webloggolás a tavalyi év legváratlanabb technológiai története, ami idén tovább folytatódik. Az egyik legújabb trend a "mobloggolás" vagy mobil bloggolás.
Az olyan új eszközök, mint a Moblogger , a Wapblog és a FoneBlog képessé teszik a webes "naplóírókat", hogy életük legapróbb részletéről is bárhonnan tájékoztatást adjanak, nem csak személyi számítógépeikről.

Ezek közül is a legújabb a Kablog, amivel lehetővé válik a weblogok frissítése mobiltelefonokról és más mobilkészülékekről, mint pl. a PDA. A Kablog minden olyan készüléken működik, amin van J2ME (a Java mobilkészülékekre kifejlesztett változata). Ilyenek a Symbian operációs rendszerrel működő mobiltelefonok, több Sprint PCS telefon, a Blackberry és számos, OS 3.5-ös Palm készülék.

Todd Courtois, a Kablog megalkotója ingyen, shareware-ként kínálja, és azt mondja, hogy mindenféle reklám nélkül is több ezerszer töltötték le azalatt a rövid idő alatt, mióta elérhető.

A Kablog megkülönböztető jegye, hogy más mobloggoló szoftverekkel ellentétben nem egy közbeiktatott szerveren keresztül, e-mail vagy SMS használatával frissíti a site-okat, hanem a szintén ingyenesen elérhető Movable Type alkalmazást felhasználva. Ezzel közvetlenül a site-ra lehet bejelentkezni, és itt végezhető el a frissítés. Ez azzal a kétségbevonhatatlan előnnyel jár, hogy a site-ra feltöltött üzeneteket később is lehet szerkeszteni a kézikészülékekről, amit az e-mailes rendszerben nem lehet megtenni. Hátránya viszont, hogy csak szöveges üzeneteket képes kezelni, mivel J2ME-n fut. A multimédiás üzeneteket is kezelni képes FoneBlog szoftvert jegyző NewBay alig várja, hogy kihasználja a képi és hangzó üzenetekben rejlő lehetőségeket, tudván, hogy egyre több digitális kamerával felszerelt telefont adnak el. Számuk a következő év végére várhatóan meghaladja a sima digitális kamerákét - állítja a Strategic Analytics. Az első FoneBlog-ot használó szolgáltató február közepétől hozza kereskedelmi forgalomba szolgáltatását.

A kérdés persze az, hogy vajon lesz-e elég mobloggolásban érdekelt mobiltelefon-felhasználó ahhoz, hogy a szolgáltatók befektessenek ebbe az eszközbe. Joe Laszlo, a Jupiter Research elemzője szerint a jelenleg hozzávetőlegesen félmillió weblogot üzemeltető felhasználó 25%-a fog mobloggoló eszközöket használni site-ja frissítésére. Jóslata szerint a szolgáltatók egyaránt fogják használni a Kablog típusú rendszert és a FoneBlog által fémjelzett modellt. Az mindenesetre még nem világos, hogy a mobloggolás vajon újabb embereket von-e be a webes "naplóírás" világába - mondja Laszlo -, vagy csak egy új eszközről van szó, amit a bloggolók egy részhalmaza fog igénybe venni. A mobilkészülékek számára mindenesetre nem ez lesz a keresett "gyilkos" alkalmazás (killer application).

Kulcsszavak: mobilszolg +fohir

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50