Televíziós műsorok ADSL-en?

Tóth Kristóf, 2003. március 2. 07:50
A Thomson bejelentette, hogy a közeljövőben egy-egy olyan franciaországi, illetve monacói technológiai kísérletben fog részt venni, melyek különböző Video-over-ADSL technológiákkal kapcsolatosak. A világ ezen első nagyszabású Video-over-ADSL tesztjében egyrészt a TF1, másrészt a Monaco Telecom lesz a különböző fogyasztói elektronikus eszközök fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Thomson partnere, a teszt pedig elsősorban a televíziós műsorok ADSL kapcsolaton keresztül történő terjesztésével fog foglalkozni.
A Thomson és a TF1 által közösen folytatott teszt keretein belül Párizs Boulogne és Billancourt nevezetű negyedeiben, valamint a város 15. kerületében összesen mintegy kétszáz háztartás számára biztosítanak majd huszonnégy televíziós csatornát ADSL kapcsolaton keresztül. A Thomson ezzel párhuzamosan a Monaco Telecommal karöltve közel háromszáz monacói háztartásban kíván megvalósítani egy olyan új szolgáltatást, melynek keretein belül a szerencsés háztartásokban élőknek lehetőségük nyílik majd arra, hogy ADSL kapcsolatuk révén bármikor azt a mozifilmet nézzék, amelyiket csak akarják. A Monaco Telecom szerint ezen VOD-over-ADSL (Videon on Demand) szolgáltatás révén már a személyi számítógéppel nem rendelkezők is igénybe vehetik a cég ADSL szolgáltatásait, ily módon pedig a Monaco Telecom akár jelentős mértékben is növelheti majd előfizetőinek számát.

A két nagyszabású tesztben résztvevő cégek munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a teszt elsősorban arra kell hogy szolgáljon, hogy kiderüljenek a Video-over-ADSL technológia kapcsán felmerülő nehézségek, és ezen nehézségeket még a kereskedelmi szolgáltatások beindítása előtt orvosolni lehessen. Szakértők szerint a kezdetekben elsősorban az úgynevezett hálózati versenyhelyzetek rendezése jelenthet problémát, vagyis annak megoldása, hogy a szolgáltatást igénybe vevő összes háztartás egy időben juthasson hozzá a különböző videoanyagokhoz. Egyes szakértők szerint ugyancsak a kezdeti nehézségek közé tartozhat az ADSL kapcsolatok által nyújtott tényleges sávszélességek folyamatos monitorozása és a rendelkezésre álló sávszélesség optimális kihasználása. "A Franciaországban üzembe helyezett ADSL vonalak több mint hetven százalékának elméletileg alkalmasnak kell lennie a 4 Mb/s-os sávszélesség biztosítására. A teszt során fel kívánjuk térképezni, hogy az ADSL elérések a valóságban is képesek-e ilyen nagy sávszélességet nyújtani" - nyilatkozta a Thomson egyik munkatársa.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05