Portland a "legmobilabb" város

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. március 5. 18:45
Az Intel ma kiadott "Most Unwired Cities" című tanulmánya szerint a portlandi nagyvárosi közigazgatási terület (MSA) a vezeték nélküli internet-hozzáférés legnagyobb piaca. A tanulmányból kiderül, hogy az ország egyre több nagyvárosi területén élvezhetnek az emberek nagyobb szabadságot az információ-hozzáférésben és a szórakozásban noteszgépeiken és vezeték nélküli internet-kapcsolatokon keresztül.
Megelőzve az "úttörő" Los Angelest (13.) és New Yorkot (23.), Portland és lakói gyorsan megbarátkoztak ezzel az új "vezeték nélküli" életstílussal, amelyet a régióban található "hotspotok" egyre növekvő száma bizonyít. A "hotspotok" azok a területek, ahol a felhasználók WiFi-re csatlakozhatnak noteszgépeik, digitális személyi asszisztenseik és egyéb eszközeik segítségével. Valódi mobilitást élvezhetnek a fix vagy vezetékes kapcsolatok korlátozásai nélkül.

Az első tíz "vezeték nélküli" MSA-t tartalmazó listában Portlandet San Francisco, a texasi Austin, Seattle, a kaliforniai Orange County, Washington, D.C., San Diego, Denver, a kaliforniai Ventura majd Boston követi. Nyugat vezet a többi régió előtt: nyolc nagyvárosi területe szerepel az első 10 között.

Az Intel "Most Unwired Cities" teljes listája a www.intel.com címen található.

Jelenleg több mint 3700 nyilvános hozzáférési pont található az Egyesült Államok területén. Ezek némelyike igen meglepő helyeken található - akad köztük fodrászat Long Islandben, halásztanya Seattleben, kocsma a kaliforniai Lake Tahoe-ban és biliárdszalon Mauin. Ezen felül egyes vállalatok - például a Starwood Hotels, a Marriott International Inc. és a Connexion by Boeing - lehetővé teszik, hogy az ügyfeleik vezeték nélküli mobil feldolgozási környezetet használhassanak, miközben a hotel előcsarnokában üldögélnek, vagy éppen 9000 méter magasan repülnek.

"A Wi-Fi a legforradalmibb technológia a számítástechnika világában az internetböngésző 1990-es évek elején történt megjelenése óta" - mondta Sean Maloney, az Intel vezető alelnöke és az Intel kommunikációs csoportjának igazgatója. "A Wi-Fi olyan lehetőségeket biztosít a számítástechnikában, mint a mobiltelefonok a hangkommunikációban. Kiküszöböli a határokat, és lehetővé teszi, hogy az emberek utazás közben is hozzáférjenek az internethez és szabadon kommunikáljanak."

A "hotspotok" gyors üzembe helyezése miatt az elemzők nagymértékű növekedést jósolnak a vezeték nélküli használatot lehetővé tevő noteszgépek értékesítése terén. Az IDC piackutató cég előrejelzései szerint 2003-ban a vezeték nélküli használatot lehetővé tevő noteszgépek az összes mobil PC eladás 35 százalékát, 2006-ban pedig a 96 százalékát fogják kitenni.

A hónap folyamán az Intel bemutatja a Centrino mobil technológiát, az Intel vezeték nélküli noteszgépekhez készített legjobb technológiáját. "Az Intel Centrino mobil technológia egy vékonyabb, könnyebb és beépített vezeték nélküli LAN funkciókat biztosító új noteszgép PC generációban kerül bevezetésre" - mondta Anand Chandrasekher, az Intel alelnöke és az Intel Mobile Products csoportjának társ-főigazgatója. "A Centrino mobiltechnológia elősegíti a vezetéknélküliség érdekes világának széles körben való elterjedését."

A tanulmány megállapításai a nyilvános és kereskedelmi vezeték nélküli hozzáférési pontok (hotspots) számain, a WAN internet-elérést is lehetővé tévő mobiltelefon hálózatok lefedettségén és az internet elterjedtségén alapulnak. Az egy főre vetített értékeket is kiszámították annak meghatározásához, hogy hány ember osztja meg a nyilvános hozzáférési pontokat az adott városban vagy területen. Az adatokat különböző ipari forrásokból gyűjtötték össze és egy egységes, százpontos skálára súlyozták.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05