WLAN elérési pontokat adományozott a Nokia a Műegyetemnek

Kovács Attila, 2003. március 6. 15:20
Március 6-án sajtótájékoztató keretében írta alá Pap László a BME rektorhelyettese és Mika Yletyinen, a Nokia Magyarotrszág értékesítési igazgatója azt az adományozó dokumentumot, mely szerint a Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara két darab vezeték nélküli helyi hálózati (WLAN) hozzáférési pontot kapott a vezető távközlési cégtől.
A mintegy 160-080 ezer forint értékű adomány célja, hogy támogassa a kar informatikai infrastruktúra fejlesztését és gazdagítsa a Híradástechnikai tanszék hallgatóinak gyakorlati ismereteit - jelentette ki Pap László, hozzátéve, ezáltal könnyebb megvalósítani azt a célt, hogy a hallgatók, oktatók EU-s kutatásokba, k+f programokba bekapcsolódjanak. Továbbá az új, 11 Mbit/sec sebességre optimalizált Nokia Operator Wireless LAN megoldás révén helytől függetlenül elérhető az egyetem informatikai hálózata és az internet, illetve két tantárgyban illusztrációs méréseket folytathatnak a hallgatók a WLAN technológia működési paramétereivel kapcsolatban. A két végpontot jelenleg a BME informatikai épülete egy részének a "lefedésére" használják, ám dédelgetik azt a gondolatot, hogy a teljes campus területén hozzáférhetővé teszik a WLAN technikát. Idén mintegy 30 informatikus-, és kb. 60 villamosmérnök hallgató ismerkedik a Nokia ezen adományának lehetőségeivel.

Yletyinen kiemelte, hogy 1998 óta tart a Műegyetemmel az együttműködés, s a BME az egyik első európai felsőoktatási intézmény, amely a cég WLAN eszközeit használhatja. A most átadott megoldás egyébként bővíti a mobil szolgáltatók GSM hálózatait azzal, hogy lehetővé teszi a globális roamingot egy SIMÍ alapú autentikáció és egy egyszerű számlázási rendszer révén.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09