USA: második nekifutás a PC-újrahasznosítási törvénynek

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán, 2003. március 8. 20:04
Kalifornia kongresszusi küldötte másodízben próbálja átjuttatni a képviselőházon a PC-k újrahasznosításáról szóló törvénytervezetet, melynek értelmében 10 dollárig terjedő összeggel terhelnék az új gépek árát, ez finanszírozná meg a későbbi újrahasznosítást.
A republikánus Mike Thompson által benyújtott H.R. 1165-ös számú tervezet a The National Computer Recycling Act (NCRA), országos számítógép-újrahasznosítási törvény nevet viseli, és érdekessége többek között az, hogy abból az államból származik, melyben az Intel és a Hewlett-Packard központja is megtalálható. Az NCRA noteszgépekre, és monitorokra is érvényes lenne, nem csak külön gépekre, illetve teljes konfigurációkra. A nyáron benyújtott első változat nem jutott át a képviselőházon, a mostani tervezet épít a környezetvédelmi főfelügyelőség (EPA) segítségére, és gyakorlatiasabban közelíti meg az egyre inkább égető kérdést. A törvény hangsúlyozza, hogy nem elég egy-egy államban szabályozni a kérdést, az egész Egyesült Államokra vonatkozó megoldást kell találni.

Az EPA többek szerint szerény számításai alapján nagyjából évi 2 millió tonnára tehető az USA-ban keletkező elektronikus hulladék mennyisége. Kaliforniai felmérések szerint csak ebben az államban 6 millió darab elavult, használaton kívüli TV és monitor halmozódott fel a háztartásokban, melyek előbb-utóbb a kuka mellett végzik. Mivel a gyártók érzik, hogy nemsokára megkerülhetetlen lesz a szembenézés a problémával, külön újrahasznosítási programokat hoztak létre közéjük tartozik például a HP, a Dell, vagy az IBM. Ezek ugyan külön vállalati és egyéni vásárlói megoldásokat is kínálnak, de mindig felárasak, és a gyártóhoz kell visszajuttatni a majdan elavuló berendezéseket. Az NCRA lényege az lenne, hogy bármely gyártó bármely gépére vonatkozzon az újrahasznosítás, és ennek költsége ne önkéntesen vállalat felár legyen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50