Mp3 zene mobilcsengőhangnak

Tóth Kristóf, 2003. március 9. 21:38
Egy Xingtone elnevezésű Los Angeles-i társaság olyan technológiával állt elő, amely lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonok felhasználói kedvenc mp3 zenéjüket állítsák be csengőhangként. És ehhez még mp3-lejátszóval kombinált mobiltelefonra sincsen szükség.
A letölthető mobilcsengőhangokat kínáló társaságok az elmúlt 1-2 évben óriási sikert arattak szolgáltatásukkal. Ahogy a mobiltelefonok egyre fejlettebbé válnak, egyre szebb, számos esetben akár többszólamú csengőhangok jelezhetik a bejövő hívást.

A mobiltelefon-csengőhangokkal foglalkozó társaságok óriási bevételekre tettek szert egy-egy valós számhoz hasonló dallamukkal, mivel a felhasználók telefonjaikon is kedvenc zeneszámaikat szeretnék viszonthallani. A Xingtone ezért kifejlesztett egy olyan megoldást, egy speciális szűrőt, amellyel a felhasználók mobiltelefonos csengőhanggá konvertálhatják mp3 zenéiket.

"A kérdés egyszerű: akarják-e a felhasználók, hogy kedvenc zeneszámuk úgy hangozzon, mintha egy ősrégi játékkonzolról vagy egy öreg rádión szólna" - mondta Brad Zutaut, a Xingtone egyik vezetője, aki a Rolling Stones "Get off of My Cloud" című dalának átkonvertált változatát használja csengőhangként.

Egyes lemezkiadók vezetői úgy vélik, a Xingtone közelmúltban beindított szolgáltatása nem más, mint a digitális zenekalózkodás újabb formája, mivel a társaság nem fizet semmilyen licencdíjat a zenék átalakításáért. "Sokkal egyszerűbb lenne számukra, ha licencelnék a zenéket, és legálisan forgalmaznák azokat, mint hogy zenekalózkodásra buzdítsák az embereket" - mondta Jay Samit, az EMI Recorded Music digitális terjesztéssel foglalkozó elnöke.

Zutaut szerint a Xingtone oldalán elérhető, néhány hete beindított szolgáltatást ez idáig mintegy 3 ezer felhasználó próbálta ki. A szolgáltatás jelenleg csak egyes mobilszolgáltatók hálózatán érhető el, elsősorban a Samsung és Sharp mobilokon. Az átalakított zene hossza jelenleg legfeljebb 30 másodperc lehet, később azonban akár egész zeneszámok átalakítása is lehetővé válik, amennyiben a Xingtone mobilszolgáltató partnerei lehetővé teszik mindezt.

"Tudom, hogy licencproblémákba fogunk ütközni" - mondta Zutaut, utalva a lemezkiadók hozzáállására. "Amennyiben azonban a felhasználók saját zenéiket töltik át mobiljaikra, az nem a mi felelősségünk." A Xingtone vezetője azt reméli, nem csak az egéni felhasználókat tudják rávenni a szolgáltatás alkalmazására, hanem a nagy mobilszolgáltatók is licencelik a megoldást.

Kulcsszavak: +fohir csengőhang mp3

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50