Adatkompresszió a gyorsabb mobilszörfözéshez

Kollár Csaba, 2003. március 10. 22:18
A www-t gyakran illetik azzal a gúnyos szómegfeleltetéssel, hogy world wide wait (világméretű várakozás), utalva arra, hogy számos esetben a felhasználóknak feleslegesen kell várniuk az őket érdeklő információk letöltésére, megjelenítésére. Hasonló a helyzet a vezeték nélküli adatforgalommal is. Ahhoz, hogy minél hamarabb lehessen megjeleníteni a webtartalmat mobil eszközökön, adatkompresszióra van szükség.
Amikor alacsony felbontású kijelzőn, mint (régebbi) palmokon, vagy PDA-kon nézzük meg a tartalmat, akkor nincs feltétlenül arra szükség, hogy a weblap egész tartalma megjelenjen "mobilizált" környezetben, de az új, színes kijelzőjű hordozható készülékek esetében a fogyasztók elvárják, hogy ugyan olyan képet/tartalmat lássanak, mint a számítógépük előtt.

Ahhoz, hogy minél hamarabb lehessen megjeleníteni a webtartalmat mobil eszközökön, adatkompresszióra van szükség. Ilyen rendszert fejlesztett ki, és mutatott be a Fraunhofer Institute for Microelectronic Circuits és a Systems IMS. A rendszerrel a site-ok tartalma fele-harmada idővel gyorsabban tölthetők le. Ez a szoftver a szükséges mértékben csökkenti a képfelbontást úgy, hogy az nem jár látható rosszabbodással.

Alexander Coers, aki részt vett az adatkompresszor kifejlesztésében, elmondta, hogy "fejlesztésünk még egyelőre nem működik az összes fájlformátummal. A jpg formátumot jól, a gif-et viszont csak fenntartásokkal tudjuk tömöríteni, de rendszerint sehogy." A kompresszor a képek mellett a szöveges formátumot is tömöríti: a html és xml nyelvben írt oldalakat viszonylag jó eredménnyel, de a pdf fájlokat meghagyja az eredeti méretben. Összességében azonban - zárja gondolatait Coers - elmondhatjuk, hogy fejlesztésünkkel a web lapok mobil környezetben ugyan olyan látható minőségben, de átlagosan 20-40%-kal gyorsabban tekinthetők meg, ami jelentősen csökkenti a felesleges várakozásokra fordított időt.

Kulcsszavak: mobilszolg adatátvitel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09