A Samsung dobja piacra az első Palm OS 5-alapú mobiltelefont

Tóth Kristóf, 2003. március 15. 09:13
A PalmSource a hannoveri CeBIT-en bejelentette, hogy a világon először a dél-koreai székhelyű Samsung Electronics hoz forgalomba olyan új generációs mobiltelefont, mely a legfrissebb Palm operációs rendszerrel van ellátva.
A GSM (Global System for Mobile Communications) hálózatokban használható, SGH-i500 típusjelzésű vadonatúj Samsung mobiltelefon esetében a Palm OS 5 tölti be az operációs rendszer szerepét.

Habár a Samsung munkatársai egyelőre sem az SGH-i500 piaci debütálásának pontos időpontját, sem az újdonság részletes specifikációit nem kívánták elárulni, annyit azért már most is tudni lehet, hogy az SGH-i500-ban egy nagy teljesítményű ARM processzor teljesít szolgálatot, valamint hogy esetében a legújabb, 2.0 verziószámmal rendelkező WAP böngészőt alkalmazza a gyártó. Ugyancsak ismeretes, hogy a világ első Palm OS 5 szoftverrel ellátott mobiltelefonja 16 bites színmélységű, nagy felbontású LCD kijelzővel rendelkezik, ezenkívül pedig egy integrált digitális fényképezőgép is megtalálható benne.

Elmondható, hogy a dél-koreai gyártó korántsem válogatós a mobiltelefonjain használt operációs rendszerek kapcsán, ugyanis a Samsung kínálatában Microsoft Smartphone 2002 OS, Symbian OS és Palm OS operációs rendszerrel ellátott mobil készülékek egyaránt találhatók. Ezen három említett operációs rendszer révén egyébként az új generációs vezeték nélküli eszközök már alaposan túlmutatnak a hagyományos értelemben vett mobiltelefonokon, hiszen több olyan szolgáltatást is felvonultatnak, melyekkel eddig csak a kéziszámítógépek esetében találkozhattunk. A piacon mostanság az a tendencia tapasztalható, hogy a gyártók szépen lassan elmossák a mobiltelefonok és a kéziszámítógépek közötti tradicionális határvonalat, és olyan újfajta eszközöket dobnak piacra, melyek mindkét korábbi eszközfajtát képesek felváltani.

Ugyancsak a mostani CeBIT-en mutatkoztak be a RIM (Research In Motion) legújabb, GSM rendszerű okos telefonjai, név szerint a BlackBerry 6210 és a BlackBerry 6220. A kifejezetten az európai piaci igényeknek megfelelően kialakított újdonságokról elmondható, hogy egyrészt kisebbek elődeiknél, másrészt pedig szélesebb szolgáltatási körrel rendelkeznek azoknál. A RIM új készülékei webböngészővel és e-mail klienssel vannak ellátva, Java kompatibilisek és számos adatszervező funkciót is képesek ellátni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09