Az IBM és a HP előkészíti a PCI-X bevezetését

Széll Zoltán, 2003. március 18. 11:27
A nagynevű számítógépgyártók megkezdték a PCI-X technológián alapuló termékek - hálózati kártyák és egyéb eszközök - bevezetésnek előkészítését szerverekhez.
Az IBM és a Hewlett-Packard a csúcsteljesítményű Intel szerverekhez 2004-ben vezeti be a gyorsabb PCI-X technológián alapuló komponenseket. A következő generációs PCI-X alapú Intel-szerverek új lapkakészleteket és processzorokat használnak, amelyek támogatják a gyorsabb memóriát és I/O alrendszert. A ServerWorks (Broadcom leányvállalata) bejelentette, hogy még ebben az évben bevezeti a PCI-X technológián alapuló lapkakészleteit. Ezek a vállalatok a héten közösen jelentik be a PCI-X technológiával kapcsolatos terveiket.

A Dell Computer az Intel-szerverpiac második helyezettje a HP mögött, egy ettől eltérő szabványra hivatkozik, amelynek neve PCI Express. A Dell Computer stratégiája összeillik az Intelével, amely szintén a PCI Express technológiát használja a lapkák csatlakoztatásához a szerveren belül és hasonló a ServerWorks lapkakészleteihez, melyek a processzorokat a számítógép többi részéhez csatolják.

Ma a PCI az uralkodó szabvány a hálózati adapterek és hangkártyák csatlakoztatásához. A gyorsabb változatot PCI-X-nek hívják, amelyet a szerverekben már használnak. A PCI-X használata lehetővé teszi a szerverek csatlakoztatását nagysebességű hálózatokhoz. Most a szervergyártók már a PCI-X 2.0-ra koncentrálnak. Jelenleg két változata kapható: PCI-X 266 és PCI-X 533. Ezekre a gyorsabb utódokra van szükség a közeljövőben érkező nagy sebességű hálózati technológiákhoz - InfiniBand, Ethernet, Optikai csatorna - melyek mindegyike több mint 10 Gbps átviteli sebességre képes. A PCI-X a PCI kiterjesztése, amely lehetővé teszi a régebbi kártyák használatát az újabb rendszerekben. A HP és az IBM szerint a PCI-X megfelelő megoldást jelent a szerverekben 2005-ig.

A Dell és az Intel támogatása jelentős a PCI Express szempontjából. Ez a közös megjelenés segítheti a PCI Express elfogadását mások által is úgy, hogy hálózati kártyákat és egyéb adaptereket gyártanak a PCI Express modellekhez.

A PCI-X 266 egy év múlva érkezik, míg a PCI-X 533 2005-ben. A PCI Express csatlakozók eltérnek a PCI csatlakozóktól, ezért a régi PCI kártyák nem dugaszolhatók a PCI Express csatlakozókba. Mivel a PCI Express jelentős konstrukciós, és ebből eredően sebességfölénnyel rendelkezik a PCI-X-szel szemben, ezért 2005 után hosszútávon képes kielégíteni az igényeket. A PCI-X architektúrát ezután csak a kevésbé igényes PC-kben használják majd.

A PCI-X párhuzamos konstrukció olyan vezetékekkel, amelyeken a jeleket szinkronizálni kell, ami bonyolult feladat, amikor a sebességet vagy a vezetékek számát növeljük. Ezzel szemben a PCI Express, soros konstrukció, kisszámú, független, nagysebességű vezetékkel. A PCI Express első változata a PCI-hez hasonló kártyát használ. A fejlesztés alatt álló PCI-SIG több PCI specifikációt kezel.

Kulcsszavak: hálózat Intel Dell HPQ IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50