Megszorító intézkedések az MMS tartalmat illetően

Kollár Csaba, 2003. március 18. 20:18
Olaszországban az adatvédelmi bizottság ajánlásokat tett annak érdekében, hogy egyértelműsítse mely adatokat lehet, és melyeket nem továbbítani MMS-ben. Az alapfelvetés az, hogy az Európai Uniós direktívák szerint mindenkit megillet egyfelől a kommunikációhoz való jog, másfelől a személyi szabadságával összefüggő jogok.
Az olasz adatvédelmi bizottság (hasonló funkciót tölt be, mint az ombudsman, illetve az adatvédelmi biztos) konkrét ajánlásokat tett az MMS, illetve az UMTS-kompatibilis telefonok használatával kapcsolatban. Álláspontjuk szerint a videoküldésre is alkalmas mobiltelefonnal rendelkező tulajdonosok az emberekről csak személyes használatra készíthetnek képeket, amiket csak biztonságos helyen tárolhatnak (pl.: olyan web-site-on, ahol jelszó megadása szükséges a tartalom megtekintéséhez). A bizottság előírja továbbá, hogy azokat az embereket, akikről fénykép készült, informálni kell arról, hogy a kép az internetre került.

A bizottság úgy véli, hogy az újságíróknak nem kell jóváhagyást kérni, ugyanakkor be kell tartaniuk a magánjog rájuk vonatkozó előírásait, valamint a szakmájukra vonatkozó etikai, működési előírásokat. A bizottság szabályozza a pornográf tartalmak ügyét is; e szerint ezeket tilos továbbküldeni, csakúgy, mint a pedofiloknak örömet szerző gyermekképeket, valamint a privát szférában készült intim képeket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05