Vitafórumok a távközlés-szabályozásról

Kovács Attila, 2003. március 20. 18:05
Nagy érdeklődés mellett, mintegy 180 résztvevővel a Hotel Héliában tartott vitafórumokkal március 20-án folytatódott "Az Európai Unió távközlés-szabályozásának reformja" című kétnapos konferencia. Mint megírtuk, a konferencia első napján, február 27-én prezentációk hangzottak el, míg most az IHM, HíF, NHIT, a szolgáltatók, a GVH és más társszervezetek különböző szakértő képviselőivel négy szabályozási témacsoportban panelvitákra került sor.
A következő négy kérdéscsoportra formálódtak panelek: a jelentős piaci erő és a költségalapúság; a szabályozó hatóságok eljárásai, vitarendező mechanizmusai; engedélyezés, szűkös erőforrás-gazdálkodás; illetve fogyasztóvédelem, árszabályozás, egyetemes szolgáltatás.

"A nemzeti szabályozó hatóság feladatai az új szabályozási rendszerben" címmel az első panelhez Frischmann Gábor, a HíF elnöke tartott témafelvezető előadást. A felkészülésről szólva kijelentette, miközben a most készülő új hírközlési törvényt és végrehajtási rendeleteit kell majd a szabályozó hatóságnak alkalmaznia, ugyanakkor sok területen az EU-s szabályozásnak közvetlen joghatálya lesz a HíF ténykedésére, így pl. európai uniós bíróság előtt is megtámadható lesz a hatóság. Hangsúlyozta, a társhatóságokkal való napi egyeztetési, együttműködési kötelezettségből adódó feladatok végrehajtása is komoly újdonság lesz.

Ezt követően Hidasi István "A jelentős piaci erő és a költségalapúság" címmel tartott vitaindítót. A panel által megvitatandó kérdéseket (aszimmetrikus szabályozás, összekapcsolási díjak, a nemzeti szabályozó hatóság és a GVH közötti együttműködés) vetette fel, amelyekre a panelvita során a résztvevők kifejtették álláspontjukat.

Kulcsszavak: GVH NHIT Híf IHM távközlés EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50