Újabb súlyos hiba a Windowsban

Tóth Kristóf, 2003. március 20. 19:48
A szoftveróriás Microsoft újabb biztonsági hibára hívja fel a felhasználók figyelmét. A most bejelentett probléma minden Windows-verziót érint, és lehetővé teszi a számítógép teljes irányításának átvételét a hackerek számára.
A Windows scripting komponensében található hiba segítségével a támadók elérhetik, hogy az interneten keresztül bármit megtehessenek a számítógépen, amit annak felhasználója is megtehet a képernyő előtt ülve. A Microsoft kritikusnak ítéli a szerdán bejelentett problémát.

A hiba a szoftveróriás szerint a Windows 98-tól az XP-ig minden változatot érint, némileg azonban csökkenti súlyosságát az a tény, hogy a védelemmel ellátott e-mail kliensek megakadályozzák a probléma kihasználásához szükséges HTML kódok lefutását, illetve a felhasználónak le kell töltenie a támadó kódot tartalmazó weboldalt.

"A hiba e-mail útján csak a régebbi Outlook-verziók felhasználóinak okozhat problémát" - mondta Iain Mulholland, a Microsoft biztonsági részlegének programmenedzsere, hozzátéve, hogy az új Outlook-változatok már nem engedik az efféle kódok lefutását.

A mostani egyébként már a második olyan, kritikusnak minősített biztonsági rés, amely a Windowst érinti, és amelyre a héten derült fény. A szoftveróriás hétfőn egy olyan IIS 5.0-problémát jelentett be, amely védtelenné tette a Windows 2000-alapú szervereket a támadásokkal szemben, és amelyet már számos támadáshoz felhasználtak a hackerek közelmúltban.

Az amerikai hadsereg egyik szóvivője kedden elismerte, hogy a hadsereg egyik szerverét is ezen utóbbi problémát kihasználva törték fel ismeretlen támadók a közelmúltban.

A mostani hiba az ECMAScript Edition 3-ként is ismert JScriptet (JavaScript) érinti. A felhasználók egy HTML e-mailben kaphatják meg a támadó kódot, vagy egy rosszindulatú weboldalt kell meglátogatniuk ahhoz, hogy a hackerek feltörhessék a rendszert.

A hiba javítása már elérhető a Windows Update-en keresztül. Az Outlook 2002, Outlook Express 6.0, illetve biztonsági frissítéssel ellátott egyéb Outlook-verziók felhasználói az alapbeállítások használata esetén védettek az e-mailben érkező rosszindulatú script ellen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09