Egyre népszerűbbek a mobilpiacra szánt fényképezőgépek

Tóth Kristóf, 2003. március 20. 20:32
Az idei esztendőben várhatóan több, digitális fényképezőgéppel felszerelt mobiltelefon, illetve mobilokhoz csatlakoztatható digitális fényképezőgép fog forgalomba kerülni, mint önállóan használható, teljes értékű digitális fényképezőgép - derül ki a Future Image piackutató cég egyik legfrissebb jelentéséből.
A jelentést készítő szakértők szerint 2003-ban várhatóan mintegy 50 millió mobiltelefonos digitális fényképezőgép fog forgalomba kerülni, ami egyébként még az óvatosabb előrejelzések közé tartozik, ugyanis egyes piackutató cégek szerint idén akár 80 millió ilyen eszköz is gazdára találhat világszerte. A mobiltelefonos fényképezőgépek eleinte csak a Távol-Keleten, elsősorban Japánban és Dél-Koreában voltak népszerűek, azonban ezen eszközök az elmúlt hetekben-hónapokban az európai és amerikai piacokat is meghódították.

Szakértők szerint az önmagukban használható, teljes értékű digitális fényképezőgépek piaca is virágzik, ugyanis amennyiben a különböző előrejelzéseknek hinni lehet, akkor az idei évben már több mint 31 millió ilyen fényképezőgép fog gazdára találni világszerte, ami egy esztendő alatt megközelítőleg 28 százalékos növekedést jelent. Az elmúlt esztendőben egyébként ennél jelentősen nagyobb, mintegy 66 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Amennyiben a teljes értékű digitális fényképezőgépek piacát dinamikusan fejlődőnek nevezzük, akkor a mobiltelefonos digitális fényképezőgépek piacát legalábbis a roppant dinamikusan növekvő titulussal jelölhetjük, ugyanis a Future Image piackutató cég szerint ebben a viszonylag új piaci szegmensben az elmúlt esztendőben több mint ötször akkora forgalmat regisztráltak, mint egy évvel korábban. A fejlődés azonban várhatóan továbbra sem áll meg, legfeljebb némileg lelassul, ami konkrétan azt jelenti, hogy idén már "csak" kétszer annyi ilyen fényképezőgép kerül forgalomba, mint 2002-ben. A Future Image szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy míg a teljes értékű digitális fényképezőgépeknek közel tíz évre volt szükségük a széles körben történő elterjedéshez, addig a mobiltelefonos digitális fényképezőgépeknek mindehhez már csak alig három év szükségeltetett. Jelenleg a legtöbb mobiltelefonos fényképezőgép 0,1 megapixeles felbontással rendelkezik, de már küszöbön áll az 1 megapixeles, sőt 2-3 megapixeles modellek bemutatkozása.

Kulcsszavak: mobiltelefon +fohir kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50