3,4 milliárd eurós rekordveszteséget jelentett tavalyról a MobilCom

MTI Sajtóadatbank, 2003. március 21. 08:12
A válság sújtotta német mobilszolgáltató a MobilCom rekordveszteséget jelentett csütörtökön tavalyi évéről: 2,05 milliárd eurós forgalom mellett 3,4 milliárdos veszteséget kénytelen elkönyvelni.
A veszteség elsősorban a harmadik generációs UMTS-licencekkel kapcsolatos leírások miatt képződött, a hiányzó pénzügyi eszközök miatt azonban időközben leállították. A működési nyereség 146 millió euró.

2001-ben a MobilCom 2,59 milliárd eurós forgalmat bonyolított, 206 millió eurós veszteséggel.

A MobilCom felügyelőtanácsa csütörtökön jóváhagyta a vezetékes tevékenyég eladását a cég freenet.de nevű leányvállalatának. Az eladási ár 35 millió euró.

Március elején lezárult a MobilCom és renegát főrészvényese, a France Télécom között közel egy éve húzódó vita a harmadik generációs (UMTS) rendszerrel kapcsolatban felmerült adósságokról. A France Télécom aláírta a 7,1 milliárd eurós adósság átvételéről szóló megállapodást. A MobilCom számára így megnyílik az út működési stratégiájának újrafogalmazása előtt. Az elhúzódó vita csődközeli helyzetbe taszította a MobilComot az elmúlt egy év alatt.

A France Télécom és a MobilCom tavaly év eleje óta vitatkozott az UMTS-rendszer kiépítési költségei miatt. A csatározás tavaly júniusban a MobilCom alapítója, Gerhard Schmid eltávolításához vezetett. Decemberben a franciák beszüntettek minden együttműködést a német féllel, és leállították a forgóeszköz- finanszírozást is. A MobilCom ezzel csődveszélyes helyzetbe került. A német kormány közbelépett pénzügyi támogatással, és akkor indultak meg a tárgyalások a cég megmentéséről. A France Télécom ennek eredményeként átvállalta az UMTS-rendszer kiépítésével kapcsolatban eddig keletkezett adósságokat, a MobilCom pedig elállt a rendszer további fejlesztésétől, hogy megóvja a France Télécomot annak több milliárd eurós költségeitől. Az UMTS-rendszer feladása együtt járt az összesen ötezer fős alkalmazotti létszám 1800 fős csökkentésével.

A MobilCom így ismét saját hálózat nélküli mobilszolgáltatóvá vedlett vissza, amelynek tevékenysége a hagyományos GSM-szolgáltatások értékesítésében merül ki. A France Télécom tulajdonrésze változatlanul 28,6 százalék, de a szerződés értelmében a már kiépített UMTS hálózati infrastruktúra értékesítéséből származó bevétel túlnyomó része őt illeti.

A MobilCom részvénye 3,60 eurón állt csütörtökön hét óra után a Xetra piacon Frankfurtban, szerdai 3,70 eurós zárásához képest 2,70 százalékos csökkenéssel. A papírok csúcsa az éve eleje óta 4,29 euró volt, mélypontja 3,01 euró. Az év eleje óta a részvények 80,90 százalékot vesztettek.

Kulcsszavak: +céginfo MobilCom +fohir

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09