Mérföldkövek a számítástechnikában

MTI Sajtóadatbank, 2003. március 28. 08:19
Mérföldkövek a számítástechnikában címmel nyílt informatikatörténeti kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban (MTM) csütörtökön, Neumann János születésének centenáriuma alkalmából. A tárlatot megnyitó Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter hangsúlyozta: Magyarország a 21. század elején komoly döntés előtt áll az Európai Unióhoz való csatlakozással.
- A 21. századi Európába nekünk sajátos arccal és szereppel kell belépnünk, hogy sikeresek legyünk - mondta az informatikai miniszter. Kovács Kálmán szavai szerint ennek egyik legfontosabb alapja, a tudás, a tudásgazdaság, amelyet ma modern szóval információs társadalomnak nevezünk.

- Ha a század Noé-bárkáját kellene megtölteni, akkor a számítástechnika valamilyen eszköze biztosan helyet kapna rajta - mondta az informatikai tárca vezetője.

Hozzátette: a 20. század egyik fontos fejlődési pontja - ami előremutató és a remények szerint előre viszi az emberiséget - az információval való újszerű gazdálkodás, és annak alapja, az informatika.

Kovács Kálmán megjegyezte azt is, hogy a Természettudományi Múzeumban berendezett tárlattal nemcsak Neumann Jánosra és az elmúlt 100 évre tekintünk vissza, mivel "az intelligens, részben számítástechnikai történetünket 234 évvel ezelőttről" számíthatjuk, amikor Kempelen Farkas megépítette a sakkautomatát.

- Az igazi mérföldkő az egész számítástechnika számára azonban Neumann János tevékenységének köszönhető - mutatott rá.

Az MTM Ludovika téri épületében szeptember 30-ig látogatható kiállítás végigvezet az elmúlt századokon, felsorakoztatva mindazokat a még ma is működőképes tárgyi emlékeket, amelyeket a különböző magyarországi gyűjtemények őriznek.

Az informatikatörténeti bemutató középpontjában a hazai kibernetikai és számítástechnikai (hardver és szoftver) fejlesztés, illetve kutatás áll, amely az 1920-as években Nemes Tihamér és Juhász István munkásságával vette kezdetét Magyarországon.

A fejlődés az 50-es években Kozma László és Kalmár László tevékenységével folytatódott, ezután jelentek meg az 1950-es évek végén és az 1960-as években az első hazai, majd később az import elektronikus számítógépek.

A tárlatot az Országos Műszaki Múzeum, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Magyar Informatikatörténeti Múzeum Alapítvány közösen rendezte.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50