IDC: a drót nélküli hálózatok hozhatnak fellendülést

Tóth Kristóf, 2003. március 29. 09:21
A drót nélküli hálózatokat alkalmazó mobileszközök, az integrált számítógépes rendszerek, valamint a fejlődő külföldi piacok hozhatnak ismét növekedést a technológiai ipar számára, állítja az IDC piackutató cég.
Az IDC (International Data Corp.) Directions 2003 elnevezésű konferenciáján John Gantz, a piackutató cég kutatási igazgatója arra hívta fel a társaságok figyelmét, hogy a jövőben nagy hangsúlyt kell fektetniük a komplex számítógépes rendszerek felépítésének leegyszerűsítésére, a megoldások integráltsági fokának növelésére.

- Megvan a saját "Big Dig" projektünk - mondta Gantz a különféle alkalmazások integrálási tervéről, utalva Boston város fejlesztési programjára (Big Dig - a nagy ásás), amelynek keretében a jelenlegi infrastruktúrák megőrzése mellett azok összekapcsolására egy föld alatti út kerül megépítésre. - Úgy vélem, még csak most ástuk ki az első lapát földet ebben az irányban - tette hozzá az elemző.

Az IT-cégvezetők számára megrendezett Directions 2003 konferencián számos IDC elemző igyekezett hasznos tanácsokat adni a társaságok helyes irányba tereléséhez. Az IT-ipari cégek rá is vannak szorulva a jó tanácsra, mivel az elmúlt évben mintegy 4,1 százalékkal csökkent a különféle vállalatok IT-költségvetése.

Ami az idei évet illeti, az IDC legfeljebb kismértékű növekedésre számít a társaságok IT-költségvetéseiben. A piackutató cég februári felmérése szerint a társaságok 85 százaléka tervezi szinten tartani, illetőleg növelni IT-költségvetését az idei évben. Ezek a költségvetési tételek azonban folyamatos felügyelet alatt állnak, így könnyen elképzelhető, hogy a piaci viszonyok esetleges kedvezőtlen alakulása az elhalasztásukra ösztönzi a vállalatokat.

A Goldman Sachs piackutató cég még borúsabban látja a helyzetet. A társaság szerint a vállalatok átlagosan 1 százalékkal fogják csökkenteni az informatikai eszközökre, illetve szoftverekre fordított keretüket az idei évben. A helyzetet az iraki háború ráadásul tovább ronthatja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09