Nincs e-kormányzat hálózati azonosítás nélkül

, 2003. március 31. 15:51
Egyre nagyobb számban jelennek meg az összetett, egymáshoz is kapcsolódó szolgáltatásokat kínáló, komplex vállalati és kormányzati portálok, a felhasználók, e-állampolgárok pedig egyre szélesebb körű elvárásokat támasztanak velük szemben. Az internet térhódításával párhuzamosan fejlődtek az azonosítási rendszerek is, amelyek ma már nélkülözhetetlenek az említett portálok felépítésében. A Sun Microsystems által kezdeményezett, immáron több száz taggal működő Liberty Alliance célja, hogy az iparág és a szolgáltatói szektor résztvevői közösen dolgozzanak ki olyan, az azonosítás alapjául szolgáló szabványt, amely elosztott, azaz a felhasználók adatainak biztonságát és az azokhoz történő hozzáférést egyszerre kezeli. Így a személyiségi jogok figyelembevételével működő rendszer jön létre.
A vállalati és kormányzati portálok mellett a B2B- és a B2C-kapcsolatok száma is növekszik, amelyektől a felhasználók egyre több, egyre szélesebb körű szolgáltatást várnak, azaz mind a cég alkalmazottainak, partnereinek és szállítóinak, mind pedig vevőinek igényeit kezelni kell. A kormányzati szférát tekintve sürgető igény mutatkozik a G2C (kormányzat-állampolgár), a G2B (kormányzat-üzleti vállalkozás), a G2G (kormányzat-kormányzat) és a G2E (kormányzat-munkavállaló) kapcsolatok biztonságos kezelésének lehetőségére.

Jelenleg a kormányzati stratégia hármas fókusszal jellemezhető. Igyekszik növelni az informatikai eszközök elterjedtségét, az internet-hozzáférések számát, emellett pedig bővíteni szeretné az általa kínált tartalmakat és szolgáltatásokat. Az e-kormányzás és e-közigazgatás kiépítésnek legnagyobb gátját az ilyen szolgáltatásokkal szembeni bizalomhiány jelentheti.

A bizalom megteremtése érdekében mind az állami szervek, mind pedig a vállalatok számára kritikus fontosságú, hogy bizonyosságot szerezzenek a velük kapcsolatba kerülő felhasználó személyazonosságáról, ezzel egyidejűleg pedig a felhasználó számára titkosságot és biztonságot szavatoljanak. Ennek érdekében - összhangban az idevonatkozó EU-javaslatokkal - az intézményeknek átfogó internetes személyazonosítási stratégiára van szükségük. Ez biztosítja, hogy az intézmények a webes infrastruktúra közbeiktatásával biztonságos módon folytathassanak üzleti tevékenységet ügyfeleikkel, alkalmazottaikkal, gyártóikkal, beszállítóikkal és más kormányzati hivatalokkal, vagyis az összes velük kapcsolatban álló csoporttal.

Az e-kormányzati megoldások helyzete

A Taylor Nelson Sofres (TNS) piackutató 2002-re vonatkozó, világszerte 30 országot vizsgáló adatai szerint (www.modus.hu/aktual/go.pdf) az internethasználat átlagosan a lakosság 42%-át érinti, míg az internetezőkön belül az e-kormányzati szolgáltatásokat használók aránya 30%. Ez a mennyiség azonban évről évre jelentősen növekszik. Az internethasználatot tekintve a mezőnyt Új-Zéland vezeti 71%-kal, míg az online kormányzat Svédországban a legelterjedtebb (57%). Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ha fel kívánunk zárkózni ezekhez az országokhoz, mindkét területen jelentős erőfeszítéseket kell tennünk.

Az elektronikus kormányzásban élenjáró országokban az állami szolgáltatások kiterjednek a felhasználók felé, de megnyilvánulnak a belső nyilvántartásokban is. Így a polgárok a kormányzati, turisztikai, választási portálokon túl elérhetnek olyan szolgáltatásokat is, mint a földnyilvántartás, a falakon belül pedig folyamatosan zajlik a kincstári folyamatok digitalizálása. Ezekhez társulnak a központi e-learning projektek, amelyeket érdemes szélesebb körök számára is elérhetővé tenni, és továbbfejleszteni az e-oktatás és e-közoktatás irányába.

A Sun Microsystems szerepe

A hálózati azonosítás kérdése messze túlmutat az elektronikus aláírás kérdéskörén, mivel az a teljes problematikának csak részterülete. Az azonosítás ugyanis nemcsak az e-mail üzenetek feladóinak nyilvános kulcsokkal történő hitelesítésével történhet, hanem egyéni, tetszőleges chipkártyás, extrém esetben ujjlenyomat- vagy egyéb biometrikus azonosítóval. A Sun Microsystems által kezdeményezett, immáron több száz taggal működő Liberty Alliance tapasztalatai az azonosítás területén szerteágazóak, és az együttes erővel kidolgozott megoldások egyszerre kezelik a felhasználók adatainak biztonságát, valamint az informatikai rendszerekhez történő hozzáférést.

A Sun hálózati azonosítást támogató rendszerei megfelelnek a Liberty Alliance által kidolgozott ajánlásoknak.

Mindemellett a Sun Microsystems sajtóközleménye szerint az azonosságkezelésre felkészített környezet kialakításához fokozatosan egymásra épülő szintekre és folyamatokra van szükség:

1. felmérés és kockázatbecslés, követelmények, stratégia,

2. a hálózati azonosságkezelő infrastruktúra megtervezése,

3. A biztonságos, szerep alapú alkalmazás-hozzáférés és -szolgáltatások kiterjesztése,

4. az üzleti logika, a személyazonosság és a szolgáltatásnyújtás elkülönítése,

5. a megbízható külső tranzakciók és szolgáltatások könyvelhetőségének megvalósítása,

6. magasabb szinten összekapcsolt hálózati azonosság-kezelő szolgáltatások nyújtása.

Nem kell várni

A vállalati szektornak és a kormányzatnak nem kell kivárnia a hatlépcsős folyamat végét ahhoz, hogy érezhető eredményeket tapasztaljon. Az egyes lépések megtétele során folyamatosan jelentkeznek a jól mérhető eredmények. A központosított személyazonosság-kezelésnek és a megnövelt biztonságnak köszönhetően a kormányzat pénzt takaríthat meg az alkalmazások adminisztrációján és a fejlesztési költségeken.

Egy valódi biztonsági keretrendszernek támogatnia kell a hitelesítést, az engedélykezelést, a szolgáltatáslétesítést, valamint a hozzáférés-vezérlést, méghozzá digitális igazolványok, titkosítási eljárások, nyilvános kulcsú infrastruktúra-megoldások, valamint tűzfalak és intelligens kártyák kombinációjával. A sikeres biztonsági keretrendszernek számos technológiával kell rendelkeznie mindezek kezeléséhez, igazodva a szolgáltatások, az alkalmazások és a hozzáférés-vezérlés specifikus természetéhez. A biztonságra a végponttól végpontig terjedő architektúra minden egyes szintjén oda kell figyelni.

A Sun két világhírű informatikai vállalattal - AC Technology és Cross Match Technologies - karöltve a napokban mutatta be a világ első olyan személyazonosítási megoldását, amely a biometriai adatokat smart card (intelligens kártya) technológiával egyesíti. A megoldás az AC Technology BiObex nevű, biológiai azonosítást felismerő szoftveréből, a Cross Match Technologies Verifier E ujjlenyomat-olvasójából és a Sun Microsystems asztali vékonykliens-munkaállomásaiból álló rendszer, amely az első olyan biometriai hitelesítési megoldás, amely a törvényszéki előírásoknak is megfelel. A BiObex szoftver segítségével nemcsak az asztali gépekhez, hanem bármely más fizikai vagy digitális portálhoz, belső céges hálózathoz, illetve az internethez való hozzáférés is szabályozható. A megoldás eredetileg a szövetségi kormány számára készült, de igen jól használható olyan, nagy biztonságot igénylő területeken is, mint az egészségügy, a bankvilág vagy akár az e-kormányzat.•

Nagy teljesítmény alacsony áron

A Sun márciusban új megoldásokkal bővítette szerverplatformját a közép- és nagyvállalatok számára. Az új Sun Fire V1280 szerver az iparág első rackhez optimalizált, 12 processzoros rendszere, amely nagyvállalati kategóriájú teljesítményt, skálázhatóságot és rendelkezésre állást kínál a belépőszintű kiszolgálók áráért.

A Sun Fire V1280 szerver funkciógazdagsága és skálázhatósága révén rendkívül költséghatékony. A nagy teljesítményű, réz alapú, 900 MHz-es UltraSPARC-III mikroprocesszorokkal felszerelt szerver akár 12 processzort és 96 GB memóriát is képes támogatni, s ezáltal kategóriájában a legnagyobb memóriakapacitású gép. A processzorok bináris szinten kompatibilisek a korábbi SPARC processzorokkal, ami egyszerűvé teszi a meglévő alkalmazások áttelepítését. A Sun Fire V1280 része a villámgyors, 9,6 Gbps áteresztőképességű Sun Fireplane összeköttetési rendszer is. Mindent egybevetve tehát ezek a teljesítményjellemzők azoknak az alkalmazásoknak is képesek biztosítani a szükséges skálázhatóságot, amelyek egyébként Microsoft Windows-környezetben nem skálázhatók.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09