Védett Wi-Fi hozzáférés a Windows XP felhasználók biztonságáért

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. április 2. 13:08
A Microsoft bejelentette, hogy ingyenesen letölthető a Microsoft Windows XP egy frissítése, amely védett Wi-Fi hozzáférést (Wi-Fi Protected Access, WPA) tesz lehetővé. Ez a Wi-Fi Alliance új, szabványos biztonsági megoldása vezeték nélküli hálózatokhoz.
Az új megoldás a vezetékessel egyenértékű adatvédelmi (Wired Equivalent Privacy - WEP) szabványt váltja fel, robusztusabb adattitkosítási és hálózati hitelesítési módszereket biztosít annál. Ennek eredményeképpen a korábbinál magasabb szintű védettséget érhetnek el, akik a Windows XP vezeték nélküli szolgáltatásait használják.

A Védett Wi-Fi hozzáférés két fronton veszi fel a küzdelmet a veszélyekkel: az adattitkosítás és a felhasználóhitelesítés terén. A Védett Wi-Fi hozzáférés azáltal javítja az adatok titkosítását, hogy megoldást nyújt a vezetékes hálózatot korábbi kriptográfiai gyengeségeire, és új metódussal, automatikusan generálja és továbbítja a titkosítási kulcsokat. Mostantól az adatok a legutolsó bitig egyedi titkosítási kulccsal lesznek titkosítva, aminek köszönhetően nagymértékben javul a biztonság. A megoldás az adatok integritását is ellenőrzi, vagyis a támadók nem tudják módosítani a kommunikáció során továbbított adatcsomagokat. A Védett Wi-Fi hozzáférés a vállalati szintű felhasználóhitelesítés terén is előrelépést ér el: a hálózat minden felhasználóját hitelesíti, de az idegen hálózatokról csatlakozókat távol tartja.

A Windows XP rendszer azért bővülhetett a Védett Wi-Fi hozzáféréssel, mert a Microsoft már eddig is komoly erőfeszítéseket tett a vezeték nélküli hálózat használhatóságának növelésére. A biztonságot érintő új továbbfejlesztéseknek köszönhetően bővül a Windows XP rendszerbe épített Wi-Fi szolgáltatások köre, megvalósítva ezzel az operációs rendszer tervezésekor kitűzött egyik fő célt, azt, hogy a Wi-Fi összekötetés használata a lehető legegyszerűbb legyen. A Windows XP automatikus konfigurációt tesz lehetővé. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók egyetlen kattintással csatlakozhatnak a Wi-Fi hálózatokhoz, ami nagy előrelépést jelent a Windows operációs rendszer korábbi verzióihoz képest. A Védett Wi-Fi hozzáférés a 802.11i szabvány irányában is továbblép, amelynek a definiálása jelenleg folyik, az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc.) vezeték nélküli helyi hálózati szabványosítási munkacsoportjában.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09