"A magyar csoda, avagy a magyar csodálkozás"

Informatika a hazai gyakorlatban

MTI Sajtóadatbank, 2003. április 4. 08:09
Az informatika elméleti és gyakorlati összekapcsolódásának fontosságára hívták fel a figyelmet a Debreceni Egyetem (DE) Közgazdaságtudományi Karán "A magyar csoda, avagy a magyar csodálkozás" címmel rendezett csütörtöki konferencián.
Hámori Balázs egyetemi tanár, a tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón a rendezvény címére utalva hangsúlyozta: a magyar csoda az a tudományos eredményesség, amelyet az informatikai elmélet terén a magyar szellemi élet produkál.

- A magyar csodálkozás pedig arra utal, hogy a gyakorlatban sajnos nehezen nyernek teret a világszínvonalú elméleti megközelítések.

A professzor szerint a magyar vállalati gyakorlatba még nem ágyazódott be a számítógépek használata, az informatikára alapozott kommunikáció.

- A legtöbb esetben még mindig kézi vezérléssel irányít a menedzsment, s a mobilkommunikáció helyett az értekezletek, a tárgyalások jellemzik az üzleti szférát - fűzte hozzá.

Hámori Balázs kifejtette: mindemellett ma már egyre növekvő igény mutatkozik olyan szakemberek iránt, akik rendelkeznek korszerű gazdasági és menedzsmentismeretekkel, ugyanakkor ismerik a számítástechnika, a telekommunikáció és az informatika legfrissebb stratégiai területeit.

- A Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán ezért a képzési programok fejlesztése során nagy súlyt fektettünk a menedzsment- és az informatikai ismeretek magas színvonalú oktatására - közölte.

Hozzátette: a konferencián összegző kitekintést kívánnak nyújtani az informatika hazai helyzetéről, az aktuális fejlődési irányokról, s azon vállalati gyakorlati alkalmazások helyzetéről, amelyekben a piacvezető informatikai cégek szakemberei is közreműködnek.

Tájékoztatása szerint a karon évente végző mintegy 170 hallgató magas szintű informatikai képzésben részesül Debrecenben.

A tájékoztatón Jambrik Mihály, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg folyik az a minősítési eljárás, amelynek során értékelik azoknak a szállítóknak a pályázatát, akik részt vehetnek a személyi jövedelemadó-kedvezménnyel járó számítógéptenderen.

A helyettes államtitkár közlése szerint májusban hirdetnek eredményt, s attól az időponttól már hozzájuthatnak az érdeklődők a korszerű számítógépekhez és számítástechnikai eszközökhöz, amelyek megvásárlását követően a személyi jövedelemadóból 60 ezer forintot írhatnak le a beszerzők.

Jambrik Mihály elmondása szerint a kisvállalkozások számítógépes parkjának felfrissítését eredményezheti az a januártól életbe lépett módosítás is, miszerint két év alatt költségként teljesen leírhatják a berendezések értékét.

Fontos lépésnek nevezte azt is, hogy januártól személyi jövedelemadó-mentes a munkáltató által a dolgozóknak biztosított számítógép- és internethasználat is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09