Az Apple megvenné a Universal Music-ot

Tóth Kristóf, 2003. április 12. 06:46
A Mac számítógépeket gyártó Apple Computer egyes hírek szerint megvásárolná a súlyos adósságokkal küszködő Vivenditől a Universal Music lemezkiadót.
A Los Angeles Times írása szerint az Apple Computer tárgyalásokat folytat a Vivendivel a Universal Music megvásárlásáról. A lap információi szerint az Apple konkrét ajánlattal még nem állt elő, de a tárgyalások már több hónapja folynak. A Los Angeles Times hírforrásai szerint az Apple Computer mintegy 5 milliárd - 6 milliárd dollárt adna a Universal Music-ért, a hivatalos ajánlattételre pedig április 29-én, a Vivendi igazgatósági ülésén kerülhet sor.

Tekintve a francia médiaóriás Vivendi anyagi helyzetét, a társaság minden bizonnyal eladná a Universal Music részleget, amelyet néhány évvel ezelőtt szerzett meg a Seagramtól. A 7 milliárd dollár adósságállománnyal rendelkező óriás a közelmúltban eladta az AOL Europe-ban birtokolt részesedését is az AOL Time Warnernek.

A Universal Music a világ legnagyobb lemezkiadója, amely a világ összes zenei CD eladásainak mintegy 25 százalékát tudhatja magáénak. A zeneipar - online kalózkodásnak felrótt - visszaesésével a társaság bevétele azonban 23 százalékot zuhant.

Az Apple a Universal Music felvásárlásával feltehetően bevételeit szeretné növelni, illetve biztosítani kívánja, hogy a Mac felhasználók ne maradjanak ki a legális online zeneszolgáltatásokból. Jelenleg ugyanis számos ilyen szolgáltatás csak a Windows-t támogatja.

A Los Angeles Times korábbi jelentése szerint az Apple a hónap végén tervezi beindítani saját online zeneszolgáltatását. Steve Jobs, a társaság vezetője tavaly decemberben mutatta be a készülő szolgáltatást az öt vezető lemezkiadónak, és feltehetően ekkor jött szóba a Universal esetleges megvásárlása is.

Kulcsszavak: +céginfo Universal Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09