IHM: 300 millió forint az egészségügyi tárcának IT-fejlesztésre

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. április 15. 10:24
Az európai uniós normákat és legjobb gyakorlatot szem előtt tartva az egészségügyi, szociális és családügyi tevékenységek információ-technológiai eszközökkel és módszerekkel történő támogatása és fejlesztése érdekében Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter és Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter együttműködési megállapodást írt alá.
A megállapodás értelmében az eHealth program kialakításának támogatására az Európa Terv keretében az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az Informatikai Közháló projekt részeként elérési helyek létesítésére 300 millió forintot ad át az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium részére. Az IHM a lakosság egészségi állapotának javítására irányuló törekvéseiben az alábbi területeken nyújt segítséget:

§ a lakosság megbízható információkkal történő ellátását támogató infrastruktúra megteremtése, az egészségi állapotra, egészséget meghatározó környezeti társadalmi tényezőkre vonatkozó hiteles adatok szolgáltatása, az egészségfejlesztési, népegészségügyi programok üzeneteinek eljuttatása a lakosság számára,

§ a lakosság egészségi állapotáért felelős szakemberek szakmai kommunikációs csatornáinak kiépítése.

A két minisztérium kiemelt közös feladatnak tekinti a hátrányos helyzetű rétegek, a fogyatékkal élők, a nagycsaládosok információs társadalomba történő mielőbbi és minél hatékonyabb bekapcsolását, a fogyatékkal élők részére speciális információt nyújtó, vagy számukra más előnyökkel szolgáló internetes tartalmak és informatikai eszközök fejlesztését, ezek kialakításában kezdeményező szerepet vállalnak, pályázatokat írnak ki, közös programokat valósítanak meg.

Az egészségügyi reform, ezen belül az egészségügy modernizációja, az egészségügyi informatika kiépítése és fejlesztése kiemelt stratégiai feladat, amelyben az IHM együttműködik az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériummal. Ennek keretében közösen támogatják az egészségügyhöz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztését, lehetővé téve az információs társadalmi szolgáltatások minél teljesebb körű kihasználását.

A két tárca célul tűzi ki az informatikai háttér fejlesztését a gyermekotthonokban és az önálló védőnői szolgálatoknál az információs műveltség elterjedésének felgyorsítása érdekében. Ennek megfelelően az IHM pályázatot ír ki a védőnői szolgálatok, illetve fenntartóik (az önkormányzatok) részére hordozható számítógépek, kivetítők és a multimédiás bemutatókhoz szükséges szoftver eszközök beszerzésére, valamint havi legfeljebb 40 óra internetszolgáltatás biztosítására.

Az együttműködő minisztériumok közösen vesznek részt az Európai Unió eEurope programjában, az EU6 IST kutatás-fejlesztési keretprogramban, valamint a Nemzeti Fejlesztési Terv vonatkozó részeinek kidolgozásában és végrehajtásában.

A két tárca 2003-ban a Neumann-centenárium és a fogyatékkal élők nemzetközi éve alkalmából közös rendezvényeket is szervez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05