Egyre romlik a technológiai gyártók helyzete

Tóth Kristóf, 2003. április 15. 10:49
Az elektronikai gyártók többsége a kiélezett konkurenciaharc, illetve a visszaeső kereslet következtében meglehetősen nehéz helyzetbe került a közelmúltban, amelyet az iraki háború, és az atípusos tüdőgyulladás tovább nehezített.
A technológiai cégek első negyedéves piaci eredményének közzétételéhez közeledve egyre több olyan hír lát napvilágot, amely szerint a társaságok várakozáson aluli eredményeket értek el az elmúlt három hónapban. Ráadásul azok a társaságok, amelyek Ázsiában állítják elő termékeiket, a rejtélyes tüdőgyulladásos fertőzések hatásával is számolhatnak.

A szerződéses chipgyártók közül a Celestica, a Flextronics International, és a Sanmina-SCI cégek a hírek szerint az előjelzések alsó adatainak megfelelő eredményről számolhatnak be az elkövetkező napokban. "A megrendelések száma csökkent az időszakban, miközben a kiélezett árverseny tovább folytatódott. A kereslet márciusban sajnos gyenge maradt" - mondta Chris Whitmore, a Deutsche Bank Securities egyik elemzője hozzátéve, hogy számos telekommunikációs és egyéb társaság elhalasztotta beruházási terveinek kidolgozását.

Michelle Gutierrez, a SoundView Technology Group elemzője egyetért abban, hogy a szerződéses chipgyártók helyzete továbbra sem túl bíztató. Elmondása szerint a társaságok a közelmúltban csökkentették gyártókapacitásukat, és elsősorban a legolcsóbb gyártást lehetővé tévő ázsiai gyáraikra összpontosítottak. "Még nem értünk el a mélypontra" - mondta Gutierrez utalva a társaságok növekvő raktárkészleteire.

A második negyedéves eredményekre várhatóan kedvezőtlenül hat majd az iraki háború, amely számos megrendelőt elbizonytalanított, mondta John McManus, a Needham & Co. elemzője. "A kérdés az lehet, hogy a március végén, illetve április első felében leállított megrendeléseket később pótolják-e a társaságok" - tette hozzá McManus.

Whitmore szerint az atípusos tüdőgyulladás hatása ezidáig nem volt jelentős a szerződéses chipgyártókra nézve. A gyártók közül egyelőre csak a Solectron adott jelentést a rejtélyes kór általi fertőzésről alkalmazottainak körében. A társaság egyik indonéziai alkalmazottjánál diagnosztizálták a fertőzést.

Kulcsszavak: +legfontosabb trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50