Csoportos bírósági perek indulnak a Vodafone (VRAM Rt.) ellen

Szalay Dániel, 2003. április 16. 11:44
A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Dr. Magyar György ügyvédi irodájának segítségével több pert is kezdeményez a globális mobilszolgáltató magyar képviselete ellen - ezt a Netért elnöke közölte, aki hozzátette, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől és a Gazdasági Versenyhivataltól is megpróbálnak segítséget kérni.
A Netért a Vodafone általános szerződési feltételeinek (ÁSZF) egyoldalú módosítása kapcsán mindenképpen úgynevezett "közhasznú keresettel" pert indít a Vodafone ellen - közölte Németh Attila, a Netért elnöke, miután az internetes érdekvédők ügyvédje, Dr. Magyar György megkezdte a Vodafone vezérigazgatójának, Vitai Attila válaszlevelének tanulmányozását.

Ismeretes, hogy a Vodafone-t a Hírközlési Döntőbizottságnál is bepanaszolta a Netért, mert 2003. február 15-i hatállyal a Vodafone Általános Szerződési Feltételeinek (ÁSZF) 8.3 pontja WAP szolgáltatásra vonatkozóan a következő szerint bővült és a 8.4.1. pont GPRS szolgáltatásra vonatkozóan a következőképpen módosult:

"A Vodafone fenntartja a jogát, hogy szüneteltesse, korlátozza vagy megszüntesse a szolgáltatás nyújtását, az adatforgalom függvényében, illetve akkor, ha az Előfizető úgy használja a szolgáltatást, hogy az a szolgáltatás nyújtását részben vagy teljes egészében megszakítja, hatékonyságát jelentősen csökkenti, vagy egyéb módon csorbítja, illetőleg nagy valószínűséggel az előzőek bekövetkezését okozhatja."

A Netért akkor azt közölte a sajtóval, hogy ez a módosítás alapjaiban érinti a Vodafone ügyfeleivel fennálló szerződéseket, mert a szerződés tárgya a korlátlan GPRS-alapú internetszolgáltatás, ezért az érdekvédelmi társaság minden lehetséges eszközt megragad a Vodafone lépésének megakadályozására.

A Netért tájékoztatása szerint a Vodafone elleni kereset során többek között azzal fognak érvelni, hogy a Polgári Törvénykönyv értelmében az úgynevezett "bianco szerződések" alkalmazása nem megengedett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09