Philips iPronto

Tóth Kristóf, 2003. április 19. 10:19
A fogyasztói elektronikai eszközök piacán komoly tapasztalattal rendelkező Philips bejelentette legfrissebb újdonságát, az iProntót, mely a gyártó szerint nem más, mint egy úgynevezett "digital home controller". Hogy mit is takar ez az enyhén homályos elnevezés? Rögtön kiderül!
Az iPronto a Philips szerint egy olyan könnyen kezelhető otthoni vezérlő és irányító berendezés, melynek segítségével az otthonokban található digitális eszközök széles skálája vezérelhető. Segítségével könnyedén irányíthatók például a különböző audiovizuális berendezések, az otthoni automatizált rendszerek vagy például a helyi számítógépes hálózatok. Az iPronto révén minden korábbinál egyszerűbben megoldható a házimozirendszer hangerejének beállítása, a szobavilágítás fel-, illetve lekapcsolása, a biztonsági kamerák kontrollálása vagy éppen a légkondicionáló hőmérséklet beállítása, egyszóval az iPronto révén lényegében bármely digitális eszköz vezérelhető. A Philips újdonsága többek közt infravörös, rádiófrekvenciás, illeve Ethernet kontrollerekkel is fel van vértezve, vagyis akár vezetékek, akár vezetékek nélkül is képes funkciójának ellátására.

Az iPronto azonban jóval több, mint egy multifunkciós távirányító készülék, ugyanis segítségével többek közt arra is lehetőség nyílik, hogy elektronikus formában megtekintsük a televíziós vagy rádiós műsorok listáját, mely listákat temészetesen az internetről tölt le a készülék, és mondanom sem kell, hogy az iProntóval akár elektronikus levelezésünket is le lehet bonyolítani.

A Philips újdonságának hardverspecifikációi elég meggyőzőek. Az iPronto egy 6,4 colos képátlójú, érintés érzékeny színes kijelzővel van ellátva, "lelkét" pedig egy Intel PXA250 típusjelzésű XScale mikroprocesszor képezi. A szabadon változtatható grafikus interfész mellett említésre méltó az integrált Wi-Fi (802.11b) vezeték nélküli hálózati kontroller, az Ethernet vezérlő, az USB port, valamint az MMC/SD memóriakártyák fogadására alkalmas bővítőhely. A beágyazott Linux operációs rendszerre épülő különleges eszközzel csak egy baj van, az ára. Az európai piacokon az év második felében debütáló iPronto az USA-ban jelenleg 1699 dollárba kerül.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05