Jó eredményt ért el LCD monitorjaival a Sharp

MTI Sajtóadatbank, 2003. április 22. 07:07
A Sharp Corp., a legnagyobb japán folyadékkristályos kijelző (LCD) gyártó az elmúlt évben a tervezettnél magasabb nyereségre tett szert LCD képernyős televízió készülékekből, mivel a nagy képernyős típusok a jelzettnél nagyobb sikert értek el a vásárlók körében.
A Sharp mintegy ötven százalékos részesedés felett rendelkezik az LCD képernyős televíziók viszonylag kicsi, de dinamikusan bővülő piacán. Az elmúlt évben 82 milliárd jenes (685 millió dollár) bevételt tervezett a cikkcsoport után. Az idei pénzügyi évre az értékesítési volumen ötven százalékot meghaladó növekedését tervezi az ötven százalékos piaci részesedés megőrzése mellett.

Az oszakai konszern legnagyobb vetélytársai az LG Electronics és a Philips Electronics 50-50 százalékos tulajdonában lévő koreai székhelyű LG Philips, valamint a Samsung Electronics Co. A két cég a világ legnagyobb LCD kijelző gyártója, és szinte maguk között osztották fel a notebook képernyő-, valamint az asztali számítógép síkképernyő piacot.

A koreai és a tajvani cégek által támasztott mennyiségi verseny folytán lecsökkent számítógép monitor árak miatt a Sharp a jóval fejlettebb gyártástechnológiát igénylő televízió- és mobiltelefon-képernyőkre helyezte át profiljának a súlypontját. A koreai óriások azonban újabban ezt a területet is ostrom alá vették. A Sharp jövő januárban üzembe helyezendő gyára az integrált televízió készülék összeszerelés és LCD monitor gyártástechnológia révén további jelentős költségcsökkentést tesz majd lehetővé. Egyes becslések szerint, melyet a Sharp hivatalosan nem erősített meg, 30 százalékos termelési költségcsökkenésre lehet számítani évente.

Az LCD képernyők elterjedésének egyetlen igazi akadálya jelenleg a viszonylag magas ár. A legolcsóbb LCD monitoros Sharp televíziós készülék, egy 13 colos képernyő átmérőjű modell, hetvenezer jenbe kerül Japánban, ami többszöröse egy katódsugárcsöves modell árának. A másik komoly akadály az LCD monitorok viszonylag lassú reakcióideje, ami a kép elmosódását eredményezheti egyes esetekben. Ez utóbbit azonban a vevők szívesen "elnézik" a praktikusan lapos méret, a torzítás mentesség és a tükrözésmentes felületért, és nem utolsó sorban a lényegesen alacsonyabb energiafogyasztásért cserében.

A Sharp LCD képernyős televíziókra és mobiltelefonokra összpontosító termékpolitikáját a tőzsdei befektetők a részvény árfolyamának 8,5 százalékos emelésével jutalmazták a naptári év eleje óta, miközben a piac vezető papírok árfolyamát követő Nikkei 225 indexe 9,6 százalékos veszteséget szenvedett el. A Sharp részvénye a pénteki kereskedést 1,66 százalékos árfolyam nyereséggel 1223 jenen zárta, összhangban az elektronikai cégek árfolyamát követő alindex 1,14 százalékos javulásával.

Kulcsszavak: +céginfo Sharp

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50