A Palm és a Microsoft kéziszámítógépes újdonságai

Tóth Kristóf, 2003. május 1. 10:39
A kéziszámítógépek piacán egyre komolyabb konkurenciaharc van kialakulóban az egyes szoftver- és hardvergyártó cégek között, melynek ékes bizonyítéka, hogy ebben a piaci szegmensben mostanság egymás után érkeznek az újdonságok. Konkrét példákat tekintve, a Palm napokon belül megkezdi legújabb, Tungsten C típusjelű kéziszámítógépének a kereskedőkhöz történő szállítását, a Microsoft pedig várhatóan egy hónap múlva adja ki a jelenleg Ozone fejlesztési kódnevet viselő új kéziszámítógép operációs rendszerét, a Pocket PC 2003-at.
A Tungsten C lesz az első olyan Palm kéziszámítógép, mely 64 MB integrált memóriával rendelkezik, valamint beépített IEEE 802.11b kontrollert tartalmaz. A Palm 499 dolláros újdonsága a gyártó ígéretei szerint egy feltöltéssel akár hat órán keresztül is használható lesz, még pedig úgy, hogy e közben végig használatban van a folyadékkristályos kijelző, illetve a Wi-Fi vezérlő. Ezenkívül említésre méltó, hogy a Tungsten C internet böngészője JavaScript kompatibilis lesz.


Bár a konkurens Microsoft legújabb operációs rendszere is számos újdonságot fog tartalmazni, különböző források tudni vélik, hogy a Pocket PC 2003 sokkal inkább egy az elődök hibáit kijavító, enyhén módosított szoftver lesz, mintsem egy vadonatúj operációs rendszer. A Pocket PC 2003 újdonságai közé tartozik a továbbfejlesztett VPN (virtuális magánhálózat) kliens, valamint az integrált VOIP szoftver, viszont a szoftver nem fogja támogatni az eddiginél nagyobb felbontásokat, valamint a vízszintes nézetet, ami egyértelműen a konkurencia malmára hajtja majd a vizet. Todd Kort, a Gartner Dataquest piackutató cég egyik vezető elemzője szerint a Microsoft hibát követ el a Pocket PC operációs rendszer elhanyagolásával, és ezt vélhetően azért teszi, mert mostanság minden erejével az okos telefonok piacára szánt Smartphone OS fejlesztésére összpontosít. Kort szerint a Microsoft többek közt azért sem kíván túl nagy újdonságokat integrálni a Pocket PC-be, mert titkoltan attól fél, hogy az ily módon túl nagy tudásra szert tévő kéziszámítógépek konkurenciát állíthatnak az általában jóval drágább Tablet PC-knek, illetve notebookoknak.


Ezzel szemben a Palm egy percig sem pihen, hiszen a már említett Tungsten C mellett hamarosan megkezdi a 299 dolláros áron kapható Zire 71 forgalmazását is, mely kéziszámítógép elsősorban 144 MHz-es processzoráról, 16 MB memóriájáról, valamint integrált digitális fényképezőgépéről ismerszik meg.

Kulcsszavak: Palm pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09