A SonyEricsson már nincs benn a mobiltelefon-gyártó top 5-ben

Tóth Kristóf, 2003. május 3. 11:02
A SonyEricsson az idei esztendő első negyedévére vonatkozó eladási adatok alapján kikerült a mobiltelefon-piac öt legnagyobb vállalatát felvonultató top 5-ös listáról - derül ki az IDC piackutató cég egyik legfrissebb jelentéséből.
Az IDC adatai szerint 2003 elsõ három hónapjában megközelítõleg 16,6 százalékkal több mobiltelefon talált gazdára világszerte, mint az elõzõ év hasonló idõszakában, vagyis a piac elsõ negyedéves teljesítménye általánosságban véve jónak mondható. Az elemzõk azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a tavalyi év utolsó negyedéhez képest az idei év elsõ negyedében mintegy 12,4 százalékkal kevesebb mobilt adtak el, ami azonban érthetõ, hiszen az év végi ünnepek alatt általában mindig megugranak az eladási mutatók.

A piackutató cég jelentése szerint az elmúlt negyedévben 107,6 millió új mobiltelefon kerül forgalomba világszerte, és ezen idõszakban a finn székhelyû Nokia képes volt piacvezetõ helyének megõrzésére. Érdekesség, hogy a szebb napokat is látott SonyEricsson elveszített eddigi ötödik helyezését, mely pozícióval mostantól kezdve a dél-koreai LG Electronics büszkélkedhet. A második, harmadik, illetve negyedik helyen rendre az amerikai Motorola, a dél-koreai Samsung, illetve a német Siemens található.

A piacvezetõ Nokia 2003 elsõ negyedévében nem kevesebb mint 38,1 millió darab mobiltelefont adott el, ily módon a finn óriáscég 35,5 százalékos piaci részesedést regisztrálhatott. A második helyezett Motorola már csak 16,7 millió eladott mobiltelefont jegyezhetett fel az említett idõszakban, vagyis kevesebb mint feleannyit, mint az õt megelõzõ Nokia, így pedig 15,5 százalékos piacrészt szerzett magának. Az IDC elemzõi szerint az elmúlt negyedév kétségkívül legnagyobb nyertese az az LG Electronics volt, mely az elõzõ negyedévhez képest 30,7 százalékos, az egy évvel korábbi adatokhoz képest pedig 109,7 százalékos növekedést ért el. Utóbbi gyártó az év elsõ három hónapjában mintegy 5,6 millió mobilt adott el, és így 5,2 százalékos részesedésre tett szert. A Samsung ugyanezen idõszakban 13,2 millió darab mobiltelefont hozott forgalomba, ami 4,1 százalékos növekedést jelent az elõzõ negyedéves adatokhoz képest.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50