A nagy kiadók szabotázsprogramok készítését támogatják?

Kiss Ádám Zoltán, 2003. május 4. 20:00
[smallimage 1 left]
Belső adatok szerint több nagy hanglemezkiadó is a háttérből támogatja olyan szoftverek kifejlesztését, melyek kárt tesznek a jogvédett anyagokat letöltők számítógépeiben.
A The New York Times vállalati emberekre hivatkozik név nélkül, amikor kijelenti, hogy több nagy kiadó csendben megfinanszírozza egyes kis szoftverfejlesztő cégek termékeit, melyek szándékos károkozás céljából készültek. Az újság szerint egyelőre semmi nem igazolja azt, hogy ha elkészülnek ezek a szabotázsprogramok, akkor végül valóban használni is fogják őket. Lehetséges, hogy puszta létezésükkel vesznek részt a fájlmegosztás elleni pszichológiai harcban, de az sem teljesen kizárható, hogy végül valamilyen formában felkerülnek a világhálóra.

A névtelen nyilatkozatok szerint az összes igazán nagy kiadó, a Vivendi-féle Universal Music Group, az AOL Time Warner Warner Music Groupja, a Sony Music Entertainment, a Bertelsmann BMG-je és az EMI Group is mind-mind beszálltak valamilyen kalózellenes szoftver fejlesztésének finanszírozásába. Ezek a szoftverek kifejezetten károkozásra készülnek, ha jogvédett anyag letöltését érzékelik, akkor átnevezik a gépen található állományokat, ezzel akadályozva a felhasználást, egyes programok pedig bontják az internetkapcsolatot. A legenyhébb változat is aktívan befolyásolja az internethasználatot, a letöltést megszakítva olyan webhelyre irányítja a felhasználót, ahol legálisan megvásárolhatja a zeneszámokat.
Kulcsszavak: Bertelsmann BMG EMI Sony AOL zene jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50