Bill Gates: a Windows PC jövője

forrás Prim Online, 2003. május 13. 23:29
A 12. évi Windows® Hardware Engineering konferencián (WinHEC) Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője bemutatott egy új PC-prototípust, amely újszerű kialakításának köszönhetően komoly előrelépést jelent a számítógép-használat terén, egyúttal új korszak nyitányát jelzi a PC-iparág történetében.
Gates az új PC-prototípus bemutatását példaként használta arra, hogy miféle innováció szükséges a felhasználók szükségleteinek kielégítéséhez: olyan, amelyre csak akkor nyílik mód, ha együtt fejlesztik a szoftvert és a hardvert. A HP-vel közösen kifejlesztett, az „Athens" kódnevet viselő PC-prototípus a PC-nek a kommunikációs és együttműködési központ felé való továbbfejlődését képviseli: egyszerűbbé válnak vele a PC-s műveletek, ugyanakkor egységes, vonzó formaterven belül egyesíti magában a kommunikáció minden csatornáját, többek közt a hangos, képes és szöveges üzenetek új generációját.

„A hardveripar és a Microsoft együtt vezeti a PC-t következő fejlődési szakasza felé, eddig ismeretlen szintű szinergiát teremt meg a hardver és a szoftverek között" – mondta Gates. „Ez olyan innovatív termékeket eredményez, amelyek megváltoztatják ügyfeleink munkáját, kommunikációját, tanulását és szórakozását. Az „Athens" PC-prototípus csak egy példa arra a rengeteg érdekes lehetőségre, amely a hardver- és szoftvercégek együttműködése révén nyílik meg."

„A mai világban a technológia egyre inkább árucikké válik, így minden eddiginél erősebb igény jelentkezik az olyan innovatív megoldások iránt, amelyek valódi választ adnak az üzleti problémákra és élvezetesebb felhasználást tesznek lehetővé" – vélekedett Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgatója. „A HP és a Microsoft, akárcsak a Tablet PC és a Media Center PC esetében, ismét új szabványt teremtett a közös hardver-, a szoftver- és terméktervezés területén. Az „Athens" PC-prototípus az új üzleti technológiák egy teljesen új kategóriáját nyújtja a vállalati felhasználóknak, amely problémamentes és természetes kommunikációra és együttműködésre ad módot."

Az „Athens" PC-prototípus több olyan funkcióval rendelkezik, amely jelentős hatékonyságnövekedést tesz lehetővé az infomunkások számára:

· A vezeték nélküli kézibeszélő és headset egyetlen centrális kommunikációs egységet biztosít, így hatékonyabb kommunikációra és együttműködésre ad módot a felhasználóknak.
·
· A nagyfelbontású lapos kijelzőnek köszönhetően javul a szöveg olvashatósága, 16:10-es oldalaránya miatt kényelmesebben lehet egyszerre több dokumentumon dolgozni.
·
· A rendszer magától értetődő és egységes vezérlőelemei révén még egyszerűbben használható a számítógép.
·
· A PC alapjainak továbbfejlesztése valóban csendes működést, az elektronikai berendezésekével egyenértékű rendelkezésre állást és hangminőséget nyújt, így a PC új helyre kerülhet a lakáson belül.

Gates kiemelte a hardver és a szoftver közötti szinergiát

A hardver és a szoftver közti eddig ismeretlen szintű szinergiáról szólva Gates az „Xeel" nevű új, termékfüggetlen navigációs vezérlőelemeket is bemutatta. Ezek a hardveralkatrészek és a szoftverek közötti interakciót lehetővé tevő újítások arra a sikerre épülnek, amelyet az egér görgője ért el a navigáció megkönnyítése terén. Segítségükkel egységessé válik minden Microsoft® Windows alapú eszköz, azaz a Tablet PC, a Pocket PC, a Windows rendszerű Smartphone telefonok, a Windows rendszerű intelligens kijelzők és a Microsoft Smart Personal Objects technológián (SPOT) alapuló hétköznapi használati tárgyak kezelése. Könnyebb és hatékonyabb lesz a készülékek használata, a hardvergyártók pedig anélkül különböztethetik meg magukat konkurenseiktől a méret, a vonalvezetés és az ergonómia terén, hogy ez a használhatóság kárára volna.

Gates beszélt továbbá a Microsoftnak a biztonságos számítástechnikával kapcsolatos, a Trustworthy Computing (Megbízható számítástechnika) kezdeményezése keretében kidolgozott jövőképéről, amely a Next Generation Secure Computing Base (NGSCB) nevet viseli. Az NGSCB a Windows jövőbeli verzióinak innovatív szoftver- és hardverarchitektúrája, amelynek révén új biztonsági, adatvédelmi és rendszervédelmi lehetőségek nyílnak meg, és amely újabb jó példával szolgál arra, hogy a PC platform továbbfejlesztésének mennyire fontos feltétele a hardver- és a szoftvergyártók együttműködése. A WinHEC 2003 fontos mérföldkő az NGSCB fejlődésének útján, hiszen Mike Nash, a Microsoft biztonsági üzleti egységéért felelős alelnöke itt fogja először nyilvánosan bemutatni az NGSCB alfa programkódját, a Megbízható platformtechnológiákkal foglalkozó szekció nyitóülésén.

Gates a nagyvállalati piac számára is szolgált újdonsággal: bemutatta a dinamikus adatközpont (DDC) HP-vel közösen kialakított koncepcióját. A DDC szabványos szerverek, tárolóeszközök és hálózati eszközök kombinációja, amelyek előírások szerint vannak egymással összekötve, és az így keletkező rendszer dinamikusan konfigurálható és központilag menedzselhető. A koncepció a Microsoft Dinamikus Rendszer (DSI) kezdeményezésének is fontos állomása: jól illusztrálja, hogy a két cég hosszú távú együttműködése révén milyen előnyök birtokába juthatnak a vásárlók a szabványos hardverek ereje, az informatikai rendszerek értékének maximalizálása, valamint a példátlan szintű egyszerűség és automatizáltság révén.

Gates kiemelte a szoftverek és hardverek teljesítményének terén elért legújabb eredményeket is, bemutatta, hogy a 64 bites Windows-technológiák milyen nagymértékű teljesítménynövekedést, és a legnagyobb követelményeket támasztó alkalmazások futtatására való lehetőséget nyújtanak a vállalatoknak. Gates a Windows XP 64 bites kiadásának 2003-as változatával, a HP Intel Itanium 2 processzoros munkaállomásán mutatta be, milyen javulás mutatkozik a Paragon Imaging ELT/5500 nevű műholdkép-feldolgozó alkalmazásának működésében a 64 bites rendszerek memóriacímzési lehetőségeinek és teljesítménynövekedésének köszönhetően. Gates azt is demonstrálta, hogy egy 64 bites Windows operációs rendszer és egy AMD Opteron processzor együttese a Mental Images vállalat Mental Ray leképezőalkalmazása segítségével milyen új lehetőségeket teremt a digitális tartalomkészítés és -megjelenítés terén, amelyek új birodalmakat hódítanak meg a 64 bites számítástechnikának.

Együttműködésben az iparággal

Gates az intelligens és összekapcsolt eszközök folyamatos terjedésére is rámutatott. Ennek kapcsán bejelentette a Windows CE .NET új, 4.2-es változatát, amely alacsonyabb áron, átdolgozott kiszerelésben érhető el. A Windows CE rendszernek ez a legújabb verziója lehetővé teszi, hogy a hardvergyártók csökkentsék fejlesztési költségeiket és rövidebb idő alatt hozzák piacra új termékeiket, mivel az eszközök széles körén alkalmazhatják ugyanazt az operációs rendszert. Ennek részeként Gates egy új és olcsó licencet is bemutatott, amelynek Windows CE .NET 4.2 Core a neve. Ennek révén az eszközgyártók olcsó készülékeikbe is beépíthetik a Windows CE előnyös valós idejű hálózati funkciói és kis memóriaigénye nyújtotta előnyöket. A Windows CE .NET 4.2 június 1-jétől érhető el a Microsoft beágyazott rendszereket forgalmazó disztribútoraitól, az új Core licenc becsült kiskereskedelmi ára 3 amerikai dollár lesz. Gates szólt az újonnan kibővített, ingyenes, szállítási és kezelési költség ellenében elérhető Windows CE .NET Evaluation Kit próbacsomagról, valamint az ingyenesen letölthető Emulation Edition kiadásról, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára a programozást, és az operációs rendszer nem kereskedelmi célú továbbterjesztését. Ez azt szolgálja, hogy a fejlesztői közösség egészén belül elősegítsük az innováció felgyorsítását és az együttműködést.

A szoftvercégek és a hardvergyártók közötti hihetetlen mértékű kooperáció feltételeinek megteremtése és továbbfejlesztése iránti erőfeszítései jegyében a Microsoft a Windows hardver- és illesztőprogram-fejlesztők számára létrehozott új közösséget is bejelentett, amelynek célja, hogy azok vonzó alkalmazási lehetőségeket biztosítsanak és minőségi termékeket állítsanak elő. Az új közösség neve Windows Hardware and Driver Central (WHDC). A WHDC egy központi webhelyre épül (http://www.microsoft.com/whdc/), ahol technikai tanulmányok, specifikációk, eszközkészletek, tesztcsomagok érhetők el, hírcsoportok működnek, tájékozódni lehet a logóprogramokról, hírlevelek fizethetők elő, valamint igénybe vehető az „Ask-the-Experts" online szakértői szolgáltatás.

„A WHDC újabb jó példa arra, hogy milyen fontos a hardver- és illesztőprogram-fejlesztők világa a Microsoft számára" – közölte Tom Phillips, a Microsoft Windows Hardware Experience csoportjának igazgatója. „Az a célunk, hogy egységes eszközkészletet és infrastruktúrát biztosítsunk, amelyek segítségével az iparág vezető hardver- és illesztőprogram-fejlesztői vonzó termékeket készíthetnek a felhasználók számára, előrelépést nyújtsanak a minőség és az innováció terén."

A WinHEC 2003-on négy további kiemelt előadás is szerepel még: Dean Kamen, a Deka Research & Development Corp. alapítója és a Segway Human Transporter nevű újszerű kétkerekű közlekedési eszköz feltalálója, Jen-Hsun Huang, az NVIDIA Corp. elnök-vezérigazgatója és társalapítója, Will Poole, a Windows Platform csoportjának alelnöke, valamint David Thompson, a Microsoft Windows Server" csoport alelnöke szól a hallgatósághoz.

A résztvevők több tucat technológiai szekció közül is választhatnak, ahol részleteket tudhatnak meg az új technológiákról, a fejlesztési tervekről, esettanulmányokkal ismerkedhetnek meg, illetve hasznos tanácsokat kaphatnak a hardverek, a firmware-ek és az illesztőprogramok minőségének javításával kapcsolatban. A WinHEC 2003 körülbelül 150 órányi ismeretszerzési lehetőséget kínál a hardverek és az illesztőprogramok tárgykörében, ez majdnem 50 százalékkal múlja felül a korábbi WinHEC konferenciákat. A különböző üléseken partnereink mélységében megismerkedhetnek a Windows platform új fejleményeivel és lehetőségeivel, első kézből, a Microsoft mérnökeitől és más iparági szakemberektől tájékozódhatnak. További információ a Microsoft WinHEC virtuális sajtószobájában érhető el, a következő címen: http://www.microsoft.com/presspass/events/winhec/default.asp.
Kulcsszavak: HPQ PC Windows Microsoft

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Bekerülhet-e a hétköznapi életünkbe a robotika?

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 12:01

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50