Egyedülálló laborkomplexum a BME-n

Kovács Attila, 2003. május 21. 10:29
[smallimage 1 left] Május 22-én a Műegyetem Híradástechnikai Tan­székén új laboratóriumi komplexumot avatnak. Az új helyiségekben korszerű eszközökkel és a korábbiaknál sokkal jobb körülmények között folytathatja munkáját a Jelfeldolgozás Laborató­rium, a Hangtechnikai Laboratórium és a Rezgésakusztikai Laboratórium.
Az új laborkomplexum részei: jelfeldolgozás-labor, hangfelvételi és mérőhelyiség (félszabad hangterű mérőszoba vagy „süketszoba"), technikai helyiség, rezgésakusztikai labor és műhely/raktárhelyiség.

A vasbeton tartószerkezetből és könnyű, szerelt válaszfalakból álló épületben is csendes és visszhangmentes teret biztosít akusztikai mérésekhez és hangfelvéte­lek készítéséhez, ugyanakkor a hangtechnikai laborban folyó, nem éppen csendes munka sem za­varja a környező helyiségekben folyó oktatást. Ennek érdekében különlegesen rugalmas úsztatott padlószerkezetet terveztek az épületbe és erre a „lebegő" padlólemezre sokré­tegű, könnyű, mégis jó hanggátlású, szendvicsszerkezetű falakat helyeztek. A csatlakozásoknál rugalmas illesztéseket alkalmaztak a rezgésátvitel csökkentése érdekében, a helyiségek nyílászárói különlegesen nehéz, jó hangszigetelésű egyedi szerkezetek. A félszabad hangterű mérőszobaként és hangfelvevő stúdióként is alkalmazható helyiség padlója gyakorlatilag teljesen hangvisszaverő, falait azonban vastag, szintén többrétegű hangelnyelő burkolat fedi, ami a ráeső hangenergiát kö­zel 100%-ban elnyeli. A technikai helyiség speciális burkolata a helyiségben semleges akusztikai teret (kismértékű, közel frekvencia független utózengési időt) biztosít, hogy a hangfelvételek minő­sége jól értékelhető legyen.

A teljes beruházás költsége mintegy 28 millió forint. Ennek legnagyobb részét az egyetem­mel régóta partneri kapcsolatban álló külföldi cégek (RTD Embedded Technologies - USA, LMS International és CDM nv - Belgium), a Pro Progressio Alapítvány, valamint - szakképzési támo­gatásként - az Audi Hungária és Budapesti Közlekedési Rt. biztosította. Az akusztikai tervezést a tanszék munkatársai és - ellenszolgáltatás nélkül - az AFT Akusztika Kft. szakértői végezték, a szerkezetépítést a Struktor Kft., az akusztikai burkolómunkákat a LARGO Group Kft. végezte. A helyiségekben elhelyezett korszerű műszerek és eszközök jelentős részét a tanszék pályázati úton szerezte, emellett azonban több mint 20 ezer USD értékben kapott speciális jelfeldolgozó rendsze­reket amerikai szponzorától és nagy értékű mérő- és szimulációs szoftvereket a belga szoftverház­tól.

Az új laborok helyiségeihez és berendezéseihez hasonlók más intézményeknél is használatosak mind Magyarországon, mind külföldön. Az új komplexum azonban meglehetősen egyedülálló abban a tekintetben, hogy egy egységen belül biztosít gyakorlati oktatási lehetőséget az ország egyetlen egyetemi szintű hangstúdiótechnikai képzése számára (megteremtve ezzel az első komoly lépést az egyetemi szintű hazai hangmérnökképzés felé) és korszerű környezeti zaj- és rezgésvizsgálatokra nyújt módot a kutatásban és környezetvédelmi szakmérnökképzésben. A jelfeldolgozás-laboratórium, a hangtechnikai laboratórium és a műsorszórás laboratórium fizikai közelsége ezen túlmenően megteremti egy integrált médiatechnológiai oktatás alapjait is, ami az informatika és a híradástechnika egyre szorosabb összekapcsolódásának, az infokommunikációnak egyik perspektivikus részterülete.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50