A HDB jóváhagyta a MATÁV referencia összekapcsolási ajánlatát

forrás Prim Online, 2003. május 22. 18:05
[smallimage 1 left]A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) jóváhagyta a MATÁV Rt. hosszú távú, előremutató különbözeti költségek (LRIC) módszere alapján kiszámított összekapcsolási árait és a bérelt vonali szolgáltatásokkal összefüggő szerződéses feltételeit tartalmazó referencia összekapcsolási ajánlatát (MARIO). Ennek értelmében az összekapcsolási díjak 18 százaléktól 37 százalékig terjedő mértékben csökkentek.
A HDB a MATÁV Rt. 2002. november 5-én benyújtott, majd a bérelt vonali szolgáltatásokkal 2002. december 10-én kiegészített referencia ajánlatának első változatát nem hagyta jóvá elsősorban azért, mert az ajánlatban szereplő díjak a korábban jóváhagyott, teljesen felosztott költségek módszere szerint kialakított, ún. FDC-alapú díjaknál számos esetben jóval, néhány esetben kirívó módon magasabbak voltak. A HDB eljáró tanácsa az elutasító határozat részletes indokolásában fejtette ki az ajánlattal kapcsolatos kifogásait, mely indokolás alapul szolgált az újabb ajánlat jogszabályoknak megfelelő elkészítéséhez.

A MATÁV Rt. átdolgozott referenciaajánlatát 2003. március 3-án nyújtotta be jóváhagyásra. A HDB megállapította, hogy a módosított MARIO-ban foglalt feltételek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, a MATÁV Rt. összekapcsolási árait a törvényben előírt LRIC-módszertan alapján alakította ki.

A jóváhagyási eljárás alatt, 2003. április 4-én hatályba lépett az a - folyamatban lévő ügyekre is alkalmazandó - jogszabálymódosítás, amelynek alapján a Döntőbizottság megfelelő mérlegelési eszközök birtokában az árak költségalapúságának ellenőrzésén túl lehetőséget kapott a szükséges árösszehasonlító vizsgálatok elvégzésére is.

Az említett jogszabálymódosítás kifejezésre juttatta az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által képviselt azon hírközléspolitikai elvárást és célt, miszerint a Magyar Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásának időpontjára az összekapcsolási díjaknak illeszkedniük kell az Európai Uniós átlaghoz. Ennek fokozatos elérése érdekében biztosít mérlegelési eszközöket ahhoz, hogy a szolgáltató költségalapon kiszámított árait a HDB összevethesse egyrészt más, hasonló szolgáltatók megfelelő áraival, másrészt az adott szolgáltató kiskereskedelmi áraival.

A HDB a MATÁV Rt. LRIC-alapon kiszámított árait összehasonlította az Európai Unió tagállamaiban jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók összekapcsolási forgalmi díjainak átlagával. Ennek során megállapította, hogy bár a MATÁV Rt által jóváhagyásra benyújtott árak magasabbak az EU-átlagnál, mégis a különböző viszonylatokban 18 százaléktól 37 százalékig terjedő árcsökkenést eredményeznek a korábbi, FDC-alapon kiszámított árakhoz képest. A LRIC-alapú árakkal eredményezett árcsökkenés 22-66 százalékkal mérsékelte az eddig hatályos és az EU átlag árak közötti különbséget.

A HDB azt is megállapította, hogy bár egyes előfizetői díjcsomagokban az alkalmazott kiskereskedelmi díjak alatta maradnak a megfelelő összekapcsolási díjak összegének, ez a kedvezőtlen jelenség azonban az előfizetői szolgáltatások túlnyomó többségében nem észlelhető, azaz az előfizetői díjak magasabbak a megfelelő összekapcsolási áraknál, lehetővé téve a piacra lépést a versenytársak számára.
Kulcsszavak: HDB Matáv távközlés

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A tervezői gondolkodás eszközeivel alakítják a holnapot a Samsung és az EdisonKids kihívásának diákcsapatai

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 14:07

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05