Informatikai fejlesztés a Szent István Egyetemen

forrás Prim Online, 2003. május 23. 23:06
[smallimage 1 left] 2003. tavaszán zárult le a Gödöllői Szent István Egyetem teljes körű hálózati fejlesztése. A több mint kétezerötszáz végpontot érintő, 300 millió forint összértékű beruházásban az egyetem partnerei a Cisco Systems Magyarország, a HP Magyarország valamint a KFKI Csoport hálózatintegrátor cége, az LNX Hálózatintegrációs Rt. voltak. Az átadóünnepség alkalmából a Cisco Systems Magyarország a „Kiemelt Felsőoktatási Hálózati Referencia Intézmény" címet adományozta az egyetemnek.
A gödöllői székhelyű Szent István Egyetem (SZIE) jelenleg az ország egyik legszerteágazóbb felsőoktatási intézménye, hallgatóinak száma eléri a 30.000 főt. Az integrált egyetem jogelődjei a Gödöllői Agrártudományi Egyetem, a Budapesti Állatorvostudományi Egyetem, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, az Ybl Miklós Műszaki Főiskola, a jászberényi Tanítóképző Főiskola, a gyöngyösi Gazdálkodási és Mezőgazdasági Főiskola, valamint ezen intézmények kihelyezett tanszékei Budapest több pontján, illetve számos kutatási, illetve gyakorlati terep, mint például a szarvasi Arborétum.

A teljes körű hálózati fejlesztés célja a karokon belüli, valamint a karok közötti kommunikáció hatékonyságának növelése, a kor követelményeinek megfelelő technológia bevezetése volt. A hálózati infrastruktúra fejlesztése a tanulmányi rendszer modernizációját és a Neptun 2000 rendszer bevezetését is szolgálja. A fejlesztés eredményeként minden egyetemi polgár számára elérhetővé válik a hallgatói nyilvántartás, a tantárgyak jegyzéke, az oktatói adatbázis, automatizálható lesz a vizsgára való jelentkezés és a vizsgával kapcsolatos nyilvántartások rendszere. Egységes hálózaton fut a teljes gazdasági adminisztráció, így az ösztöndíjak számfejtése is. Nagy sávszélességgel kapcsolódik össze valamennyi kampusz, továbbá az intézmény hét tagkönyvtára, amelyek közül a három legnagyobban már most is online kereshetők a könyvek, kiadványok. A korszerű infrastruktúra biztosítja a kutatói közösségekhez, valamint európai akadémiai hálózatokhoz történő kapcsolódást. A vezetékes hálózat mellett több ponton a Cisco Aironet technológiája biztosít vezeték nélküli hálózati hozzáférést. Megtörtént az intézmények többségének bekapcsolása a NIIF VoIP projektjébe. A hálózat lehetővé teszi a hallgatók és oktatók számára, hogy bárhonnan – akár otthonról is – dial-in formájában bejelentkezzenek az egyetem rendszerébe. A fejlesztési projekt részeként – az Oktatási Minisztérium céltámogatásával - folyik a számítógépes laborfejlesztés, a kisebb telephelyek sávszélességének jelentős növelése és egy IP alapú videokonferencia rendszer bevezetése. Az európai szinten is igen korszerűnek számító, egységes akadémiai címtárszolgáltatáson keresztül történik számos hálózati erőforrás és szolgáltatás elérése.

A hálózatfejlesztési projekt fővállalkozását a Cisco hálózati eszközeire építve a HP Magyarország végezte. A KFKI Csoportból az LNX Hálózatintegrációs Rt., a HP Magyarország alvállalkozójaként végezte - az egyetem számítástechnikai üzemeltető csapatával közösen - a tervezést, majd a projekt teljes kivitelezését. A kiépült hálózat több mint 2500 10/100 Mbps sebességű aktív portot, és közel 2300 Cat5E strukturált kábelezési végpontot tartalmaz. Az egyes telephelyeken belüli kommunkációs központok egymással 1Gbps sebességen képesek kommunikálni. A gödöllői központ optikai gerinckapcsolatai már most 10Gbps sebességre optimalizált Systimax LazrSPEED kábelezésből épültek. Az LNX a telepített rendszerre emelt szintű rendelkezésre állással rendszerfelügyeleti szolgáltatást is biztosít.

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Megvannak a Sony World Photography Awards idei nyertesei

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 17:44

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09