Másolásvédelmi rendszer az Internet Explorerhez

Tóth Kristóf, 2003. május 24. 12:49
[smallimage 1 left]A bizalmas dokumentumok jogtalan másolását és illetéktelenek általi hozzáférését hivatott megakadályozni az a digitális jogmenedzselési (DRM) rendszer, amelynek bétaváltozatát a napokban adta ki a Microsoft az Internet Explorerhez.
A Rights Management Add-on elnevezésű kiegészítő, amely egyelőre bétateszt változatban érhető el, lehetővé teszi, hogy egyes bizalmas dokumentumokhoz csak azok a felhasználók férhessenek hozzá, akik jogosultsággal rendelkeznek. A megoldás megkönnyíti a társaságok számára az érzékeny dokumentumok, e-mailek és egyéb webalapú adatok manipulációtól, továbbítástól és lemásolástól való védelmét.

A DRM digitális jogmenedzselő rendszereknek a szakértők néhány éve igen jelentős szerepet szánnak a zene- és videófájlok illegális terjesztésének megakadályozásában, de a kisebb társaságok által kínált megoldások nem nyertek széles körű támogatást, a Microsoft saját rendszerének kifejlesztése pedig lassan halad.

A Microsoft a közelmúltban adta ki a Windows Rights Management Services (RMS) tesztverzióját a Windows Server 2003-hoz, a többi operációs rendszerhez készülő bétaverzió pedig az elkövetkező hónapokban jelenhet meg. A vállalati felhasználókra összpontosító RMS először különálló megoldásként fog megjelenni, később azonban beépül a Windows Server 2003-ba, közölte Jon Murchinson, a Microsoft egyik szóvivője.

A megoldással megakadályozható a bizalmas vállalati dokumentumok illetéktelen kezekbe való kijutása. A most kiadott IE Rights Management Add-on lehetővé teszi, hogy a jogosultak hozzáférjenek a dokumentumokhoz, miközben illetéktelenek nem tudják megnyitni azokat.

A Rights Management Add-on (béta) Windows XP, Service Pack 3-mal ellátott Windows 2000 és Windows Server 2003 operációs rendszeren működik. A Microsoft weboldaláról letölthető kiegészítő az Internet Explorer 6-os változatával használható.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05