Zöld utat kapott az európai GPS

Európa legnagyobb infrastrukturális projektje

Tóth Kristóf, 2003. június 1. 10:06
[fsimage 3 left] Az Európai Unió kormányai végre megadták a felhatalmazást a Galileo műholdas navigációs hálózat munkálatainak elindítására, mely kontinensük válasza lesz az amerikai ellenőrzésű Global Positioning Systemre.
A hosszú ideje húzódó és sorozatos viták övezte 3,2 milliárd eurós rendszer Európa minden eddigihez viszonyított legnagyobb infrastrukturális projektje, ami 30 műholdon alapul, és a tervek szerint 2008-ra éri el teljes működőképességét. A megegyezés hétfőn született meg az Európai Űrhivatal (ESA) tagjai által Párizsban tartott ülésen. A Galileo rendszert a földi, vízi, és légi forgalom irányításának javítására fogják használni, valamint segítséget nyújt minden navigációs és tevékenységi formának, legyen az olajkutatás, tudományos kutatás, vagy akár egy kirándulás.

"Nagy nap ez Európának és űrközösségének" - hangoztatta Antonio Rotata, az ESA igazgatója állásfoglalásában. "Tagállamaink egy közérdekű ügyben jutottak egyezségre." Az ESA bejelentése szerint a Galileo program meg fogja adni azt a szükséges lökést Európa betegeskedő űriparának, mely egyre égetőbbé válik, 140 000 új munkahelyet teremtve és 460 százalékos beruházási megtérülést eredményezve."

Az amerikai GPS rendszerrel ellentétben a Galileo minden fegyveres testülettől független lesz. Az amerikai műholdas hálózatot a Pentagon felügyeli, konfliktus esetén jogában áll csökkenteni vagy akár teljesen kiiktatni a nem katonai hozzáférést. A Galileo civil jelei egy méteren belüli pontosságú helymeghatározásra képesek, ami jelentős fejlődés a GPS adta lehetőségekhez képest.

Az Egyesült Államok űrtechnológiai fölényét féltve kihívásként tekinti a Galileót, és azt bizonygatja, hogy az a GPS másolata. Tavaly az Egyesült Államok helyettes védelmi minisztere, Paul Wolfowitz figyelmeztetett, hogy az európai hálózat "jelentősen megnehezítheti a kritikus katonai GPS szolgáltatások biztosítását válság idején, illetve egyidejűleg biztosítja azt az ellenséges erőknek, akik nem juthatnának hozzá ilyen lehetőségekhez." Az ESA nem ismeri el, hogy bármilyen rivalizálásba kezdett volna az amerikai rendszerrel, hétfői álláspontjukban kifejtve, hogy a Galileo "tiszteletben fogja tartani" a GPS hálózatot.

Az űrhivatal elmondta, hogy a Galileo műholdak jeleit vevő eszközök kompatibilisek a GPS és a GLONASS által használt eszközökkel, utóbbi az oroszok által épített, részben működőképes hálózat. Az első kísérleti Galileo műhold 2004-ben áll pályára és a hálózati rendszerek kísérleti eszközeként fog szolgálni. Teljesen kész állapotában a Galileo 30 műholdat tudhat majd maga mögött, ebből 27 működő és 3 tartalék, melyek három kör alakú pályán helyezkednek el 23,616 kilométerre a Föld fölött.
Kulcsszavak: Galileo GPS műhold EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50