A Sun 10 milliósra növelné a Java-alapon fejlesztők táborát

forrás Prim Online, 2003. június 12. 19:27
[smallimage 1 left] San Franciscóban június 10-12. között nyolcadik alkalommal rendezték meg a JavaOne fejlesztői konferenciát. Az eseményen a Sun Microsystems több bejelentést tett a Java platformmal kapcsolatos tervekkel, termékekkel, fejlesztésekkel és együttműködésekkel kapcsolatosan.

A Sun többek között bejelentette, hogy új termékekkel és programokkal kívánja 10 milliósra növelni a Java-technológia által érintett - jelenleg hárommilliós - fejlesztői tábort, újabb világcégek kapták meg a Java minősítést, valamint szó esett a márka új arculatáról is.

A Project Rave kódnév egy új eszközt takar a vállalati Java-fejlesztéshez. A kipróbálás céljából már idén megjelenő Project Rave célja, hogy minimalizálja a többrétegű, elosztott alkalmazások bonyolultságát és felgyorsítsa fejlesztésüket. Legfontosabb elemei: a „vidd és dobd" felhasználói felületek és a komponens-infrastruktúrák az egységes felületű alkalmazásokhoz, az egyszerűbb, eseményalapú, a JavaServer Facesre épülő kódmodell, az egyszerűbb adatbázis-elérés (JDBC Rowsets technológia), az egyszerűbb hozzáférés a webes szolgáltatásokhoz Java-to-XML technológiákkal, és végül a J2SE 1.5 platform számos metaadat-funkciója a kód bonyolultságának csökkentéséhez.

A Java 2 Platform, Standard Edition (J2SE) version 1.5 és Java 2 Platform, Enterprise Edition (J2EE) 1.5 új generációs Java platformmal minden eddiginél egyszerűbbé válik a fejlesztés. Lényegesen bővül és egyszerűbben használhatóvá válik a Java nyelv: megjelenik a metaadatok támogatása, az általános és felsorolt típusok használata. Szintén megjelennek további XML szabványok és külső fejlesztésű parancsnyelvek, valamint rendszerfigyelési eszközök. Számos meglévő specifikáció frissül (JAX-RPC (2.0), EJB (3.0), JDBC (4.0), JAXB (2.0)), és megjelenik az új JavaServer Faces technológia is.

A Scripting Java Specification Request (JSR) 223 hidat épít a parancsnyelvek (mint például a PHP) és a Java közé. Szabványos módon lesznek elérhetők a Java alapú rendszerek a nem Java technológiára épülő webes alkalmazásokból is. A JSR 223 irányt mutat olyan szabványos middleware termékek számára, amelyek méretezhető integrációt biztosítanak a parancsnyelv alapú megjelenítés és a Java-alapú üzleti logika között. A parancsnyelvi JSR támogatói közül néhány: az Apple, a Borland, a Macromedia, a MySQL, az Oracle, a Sun és a Zend (a PHP fejlesztői).

A Project Relator név egy várhatóan 2004 közepén megjelenő új Java 2 Platform, Mobile Edition (J2ME) tartalomfejlesztő eszközt takar, amellyel J2Me alapú tartalom készíthető médiában gazdag felhasználói felületekkel.

A J2EE version 1.4 egy jelenleg béta-változatban elérhető új szoftverfejlesztő készlet (SDK), amelynek része egy J2EE 1.4-kompatíbilis alkalmazásszerver, a webes szolgáltatások támogatása, valamint tervek és egy útmutató. A J2EE 1.4 immár öt webes szolgáltatási API-t kínál, és elsőként támogatja a Web Services Interoperability Organization (WS-I) Basic Profile specifikációját.

A Sun ONE Studio 5, Standard Edition és NetBeans 3.5 - A Sun megjelentette a Sun ONE Studio IDE Solaris, Linux és Windows platformokra készült legfrissebb kiadásait azoknak a vállalati fejlesztők számára, akik kétrétegű, Java alapú webes alkalmazásokat, illetve n-rétegű J2EE alapú alkalmazásokat készítenek. A Sun ONE Studio 5, Standard Edition szorosabb integrációt biztosít a Sun ONE Application Server 7-tel (ez immár az alapértelmezett futtatókörnyezet), valamint látványos teljesítmény- és termelékenységjavulást eredményez. Része a terméknek a webes szolgáltatások fejlesztésének támogatása is.

A Jini Starter Kit 2.0-ban a dinamikus hálózatkezelés megoldásokhoz szánt Jini technológia átfogó biztonsági architektúrával bővült. Néhány a biztonsági rendszer újdonságai közül: hálózati biztonság a távoli hívásokhoz, így például kölcsönös hitelesítés, feljogosítás és integritás-ellenőrzés; egy mobil kódú biztonsági modell, amely feltételezi, hogy a hálózatról érkező Java-kód megbízható; egy igen rugalmas biztonsági modell, amely különféle biztonsági elvárásokat is képes kiszolgálni a biztonsági igények eltérhetnek implementációnként, bizalmi kapcsolatonként vagy éppen hozzáférési sémákként. A Jini Starter Kit 2.0 ingyenesen elérhető.

A Sun Developer Network portál már eddig is bőséges tárháza volt a szakértelemnek, a közös tudásnak, a legjobb gyakorlatoknak és még sok más tartalomnak. Most még tovább bővültek és javultak a portál szolgáltatásai: bekerült egy új tartalom-előfizetési program, és új felhasználói csoportok jöttek létre: a java.net együttműködési terület, és a JavaOne Online.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05